Tienduizenden betogers op het Malieveld
Op het Haagse Malieveld stonden vrijdagmiddag meer dan 40.000 leraren en ander onderwijzend personeel uit heel Nederland te demonstreren tegen lage salarissen en hoge werkdruk. Dat schat de organisator van het protest, de Algemene Onderwijsbond (AOb). „Dat is echt heel veel, zeker gezien de kou en de harde wind. We hopen dat Slob nu zegt dat er meer geld komt. Het lerarenprobleem is nu echt een maatschappelijk probleem aan het worden”, aldus een woordvoerster van de bond.
Volgens de AOb bleven vrijdag meer dan 2600 basisscholen in het hele land dicht. De bond had leerkrachten uit andere onderwijssectoren gevraagd om ook mee te doen.
FNV-voorzitter Han Busker noemde de opkomst geweldig. „Ze moeten daar naar ons gaan luisteren. We staan hier voor goed onderwijs, we staan hier voor onze toekomst en de toekomst van onze kinderen”, zei hij vanaf een podium. Jilles Veenstra, voorzitter van de Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv) voegt daaraan toe: „Niets doen is geen optie meer. De tijd van kleine oplossingen is voorbij. Er moet nu fors geïnvesteerd worden.”
Volgens de AOb is er voor heel het onderwijs, van basisonderwijs tot en met de universiteiten, 4 miljard euro nodig.
De demonstranten op het modderige Malieveld droegen spandoeken met teksten als „Hèhè, even geen werkdruk vandaag”, „Slob, wie volgt mij op?”, „Snijden in onderwijs maakt blijvende wonden”, „Werkdruk maakt ons vak stuk”, „Ik ztaak, hij staakd, wij staaken” en „Ik heb er geen leerkracht meer voor”. Een juf uit Almelo demonstreert omdat ze meer investeringen in het onderwijs wil. „We kunnen geen individuele aandacht meer geven aan onze leerlingen. We komen hier omdat de werkdruk veel te hoog is. Wij en andere leraren staken voor het goede doel”, zegt ze.
Een pabostudente uit Amsterdam zegt dat ze de hoge werkdruk merkt. „Regelmatig worden klassen naar huis gestuurd omdat er geen vervangende leraren zijn. Vaak staan onbevoegde leraren voor de klas, stagiaires zoals ikzelf. Je wilt niet weten hoeveel werk achter een kind van 5 jaar zit.” Ze wil meer geld voor het basisonderwijs, „ook om salarissen gelijk te trekken met die van docenten op middelbare scholen. Het is heel raar dat daar verschil zit.”
Een lerares van een vmbo uit Den Bosch wil kleinere klassen. „Ik sta nu voor klassen van dertig kinderen. Ik heb bijna geen tijd voor eigen lessen. Wij maken 26 lesuren per week, dat is heel hoog in vergelijking met andere landen.”