Onderzoek rol psychiatrische instellingen WOII
De rol die psychiatrische instellingen in de Tweede Wereldoorlog hebben gespeeld wordt onderzocht. Bij familie, nabestaanden en personeel is de onzekerheid over het oorlogsverleden van Nederlandse instellingen toegenomen.
Aanleiding zijn publicaties over de rol die dergelijke instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrisch patiënten in Frankrijk en Duitsland hebben gespeeld. In Frankrijk kwamen ruim 40.000 psychiatrisch patiënten om door honger en ontbering.
Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) en voorzitter Armand Höppener van de Stichting Vergeten Slachtoffers Tweede Wereldoorlog geven donderdag in het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht het startsein voor het onderzoek. Dat wordt uitgevoerd door het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD).
Volgens het NIOD is nog onduidelijk of de opkomst van het nationaalsocialisme vanaf 1933, en de bezetting door nazi-Duitsland vanaf 1940, invloed hebben gehad op de medische zorg in Nederland.
De stichting wil dat de uitkomsten worden gebruikt om de herinnering aan de oorlogsslachtoffers levend te houden. Het is een samenwerkingsverband van gezondheidsinstelling GGZ Nederland en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).