Binnenland

OM: gevaar familie kroongetuige onderschat

Politie en justitie erkennen dat ze de dreiging voor de familie van kroongetuige Nabil B. verkeerd hebben ingeschat. De verantwoordelijken binnen politie en Openbaar Ministerie hebben dat vrijdag tegenover De Telegraaf, het AD, het Parool en de Volkskrant verklaard. „Vanwege de gevoeligheid van het dossier”, wilde het tweetal alleen anoniem in de krant verschijnen.

ANP
9 February 2019 00:54Gewijzigd op 16 November 2020 15:15

Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B., werd op 29 maart 2018 in Amsterdam-Noord geliquideerd. Dat gebeurde een week nadat justitie bekend had gemaakt dat zijn broer kroongetuige was geworden in een groot onderzoek naar een reeks liquidaties. Achter deze moorden zou een bende zitten die wordt geleid door de voortvluchtige Ridouan Taghi, de meest gezochte man van Nederland.

Politie en justitie erkennen nu dat ze de risico’s voor de familie van B. verkeerd hebben ingeschat. „We wisten dat de groep gewelddadig kon zijn en hebben absoluut maatregelen genomen, maar waren niet voorbereid op een liquidatie. Dat onze inschatting onjuist was, is verschrikkelijk”, aldus de verantwoordelijke bij de politie.

Direct na de moord ontstond vanuit de familie grote kritiek op het OM omdat ze zich niet veilig voelden. Het OM wist via onderschepte chatberichten dat het kamp van Taghi had aangekondigd dat het iedereen in de omgeving van B. zou gaan „laten slapen”.

„We hebben aan de ene kant te maken met een uiterst complexe strafzaak en aan de andere kant met een uitermate complex beveiligingstraject”, stelt het OM, dat tegelijk het beeld wil rechtzetten dat „we zomaar op 23 maart 2018 met het nieuws over de kroongetuige naar buiten zijn gekomen”. Maar „we hebben geen rekening gehouden met een liquidatie op een familielid.”

„Echt niet alles is goed gegaan en dat betrokkenen daar boos om zijn, is in sommige gevallen te begrijpen”, zegt de politieman. „Soms werkten technische middelen niet goed, soms duurde het te lang voordat afgesproken maatregelen waren uitgevoerd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer