Binnenland

Kamer worstelt met woeste honden

Ineens lijkt het halve parlement met honden in de weer. De SP vindt het tijd om het wettelijke verbod op pitbulls afschaffen, de PvdA wil het juist uitbreiden en aanscherpen. „Niet de hond, maar zijn baas is het probleem.” „Onzin, het gaat zowel om de aanleg van de hond als om de handelwijze van de baas.”

Peter van Olst
29 July 2004 11:28Gewijzigd op 14 November 2020 01:28
…op straat is een duidelijke opmars van agressieve honden te zien…
…op straat is een duidelijke opmars van agressieve honden te zien…

Als tropenkolder is het ingeslagen. Een serie van maar liefst tien schriftelijke kamervragen van de PvdA-fractie. Een plan van SP-kamerlid Van Velzen. Politieke actie in Rotterdam. En dat allemaal in één week. Over honden. Agressieve honden. Bijtincidenten. Terwijl er niets aan de hand leek.

Niets? Toch wel. Twee weken geleden stapte een boze Groninger naar de rechter om te protesteren tegen de inbeslagname van zijn pitbullterriër. ’t Was komkommertijd en daarom kon een aantal media het nieuws goed gebruiken. De telefoon bij de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw stond roodgloeiend. Het volk verlangde informatie. En dus besloot de dienst wat cijfertjes publiek te maken.

Die paar cijfertjes -het was niet eens een rapport of een persbericht- zetten de molen in beweging. Vorig jaar werden er 190 pitbulls in beslag genomen, tegenover 50 pitbulls in het jaar 2000. Daarmee is volgens de kamerleden en de Dierenbescherming de trend aangetoond. „Je hebt natuurlijk maar beperkte informatie, want het gaat om iets illegaals”, aldus SP-kamerlid Van Velzen. „Maar er zijn wel sterke indicatoren.”

Niet alleen het aantal inbeslagnames van dieren groeit, maar ook het fokken door niet-erkende fokkers. En steeds meer mensen klagen erover dat ze pitbulls tegen het gespierde lijf lopen. In Rotterdam bijvoorbeeld, waar PvdA-raadslid Van Muijen er werk van maakte, samen met zijn stads- en partijgenoot Van Heemst, die in de Kamer zit. „Per jaar moeten 12.000 mensen voor een hondenbeet op de eerstehulppost behandeld worden”, aldus Van Muijen.

„Je ziet hier op straat een duidelijke opmars van agressieve honden”, vertelt kamerlid Van Heemst. „Vaak zijn het Antilliaanse of Surinaamse jongens die ermee lopen. Maar ook anderen. Het is een beetje een statussymbool aan het worden, behorend bij een machohouding. Ze willen imponeren met hun hond. Je ziet ouderen snel oversteken of hun kind wegrukken en jongeren lopen er met een boog omheen.”

Dat is ook wat de Dierenbescherming signaleert. „Dieren worden steeds vaker accessoires die bij een bepaalde status passen”, zegt woordvoerster Maaike Werner. „De één neemt een grote griezelige spin, de ander een gifslang. Dat is echt een trend aan het worden waar we over moeten nadenken.”

Sinds 1993, vlak nadat zich een aantal ernstige bijtincidenten had voorgedaan, kent Nederland een verbod op pitbullachtige honden. In december 2000 maakte minister Brinkhorst van Landbouw bekend dat hij het verbod wilde uitbreiden met vier nieuwe rassen: de american staffordshire terriër, de dogo argentino, de fila brasiliero en de mastino napoletano. Ook de rottweiler kwam er nog bij. De asielen weigeren echter tot nog toe de uitgebreide regeling uit te voeren.

De PvdA wil het pitbullverbod nu beter handhaven, aanscherpen en eventueel uitbreiden. Via schriftelijke vragen aan het kabinet willen de kamerleden Van Heemst en Waalkens te weten komen hoe het openbaar ministerie omgaat met het verbod en welke mogelijkheden gemeenten hebben om beter de regels te handhaven. Ook willen ze weten of gemeenten agressieve honden via lokale verordeningen uit bepaalde wijken kunnen weren.

De SP zoekt de oplossing in een heel andere richting. „Het verbod heeft averechts gewerkt”, stelt Van Velzen vast. Ze wil het vervangen door een vergunningenstelsel. „Niet het ras, maar het gedrag moet het uitgangspunt zijn. Pitbulls kunnen heel zachtaardig zijn, terwijl bouviers juist agressief gedrag kunnen vertonen. Honden van een soort met een verhoogd risico moeten bij aangetoond goed gedrag toegestaan worden.”

Concreet wil Van Velzen dat iedere hond van een als agressief bekendstaand ras een gedragstest ondergaat bij een erkende hondenschool. Pas dan mag hij aangeschaft worden. Verder wil Van Velzen ook een verplicht onderzoek naar het gedrag van het baasje, met een periodieke herkeuring. „Want meestal is niet de hond het probleem, maar het baasje.”

De Dierenbescherming stelt het allemaal nog scherper dan de SP. „Die bijtgrage honden, dat zit voor 100 procent in de opvoeding”, aldus Maaike Werner. „Een poedel komt natuurlijk minder hard aan dan een pitbull, maar geen enkele hond wordt agressief geboren. Een verbod geeft juist problemen, omdat het de schijn wekt dat alleen bepaalde rassen bijten. Je ziet mensen maar al te vaak onbekommerd op iedere labrador afstappen. En dan gaat het fout.”

„Onzin”, reageert PvdA’er Van Heemst op de betogen van Werner en Van Velzen. „Dat is de wereld op zijn kop. Natuurlijk moet je ook het baasje opvoeden. Maar je kunt er niet omheen dat bepaalde honden bij uitstek geschikt zijn om te vechten, vanwege hun bouw, hun spierkracht en hun bijtkracht. Juist die zijn nu in trek. Hun baasjes pak je niet met een training of een test. Die willen helemaal niet leren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer