Haringvlietsluizen voor het eerst op een kier
Komende woensdagochtend gaat Rijkswaterstaat de Haringvlietsluizen voor het eerst echt op een kier zetten, nadat het kabinet hiertoe al in 2011 had besloten met het zogenoemde Kierbesluit. Door de sluizen op een kier te zetten kunnen trekvissen, zoals zalm en zeeforel, de sluizen passeren richting hun paaigebieden die stroomopwaarts liggen. De afgelopen weken heeft Rijkswaterstaat de sluizen al een paar keer kort opengezet om de boel te testen.
In 1970 werd het Haringvliet van zee afgesloten ten behoeve van de Deltawerken. De sluizen in de dam gingen op 15 november 1971 dicht. Daardoor is er een harde scheiding ontstaan tussen zoet en zout water. Door het openzetten van de sluizen kan er zout water binnenstromen, waardoor het westelijk deel van het Haringvliet gaat verzilten. Trekvissen, zoals zalm, zeeforel en haring, kunnen dan via de sluizen naar hun paaigebieden stroomopwaarts of juist in zee.
Met het Kierbesluit voldoet Nederland aan internationale afspraken over vismigratie. Afgesproken is dat het zoute water niet verder mag komen dan de denkbeeldige lijn van Middelharnis naar de monding van het Spui. Zo komt de drinkwaterinname niet in gevaar. Bij storm op zee gaan de sluizen dicht.