’Bewering longkwalen kalfjes niet reëel"
De organisatie Dier&Recht heeft geen reëel beeld gegeven met haar verhaal van donderdag dat meer dan de helft van de kalveren een longkwaal heeft. Dat zegt de VanDrie Group, een bedrijf dat kalfsvlees levert over de hele wereld.
Uit pathologisch onderzoek zijn weliswaar afwijkingen op longen gebleken, erkent VanDrie, maar dit betekent volgens de groep niet dat dieren „klinisch ziek” zijn geweest. „Het hoge percentage genoemd door Dier&Recht komt op geen enkele manier overeen met het percentage afkeuringen van longen dat op onze kalverslachterijen wordt geconstateerd.”
„Maar als de dieren niet ziek zijn, waarom is het antibioticagebruik dan zo hoog in de kalverhouderij?”, reageert Dier&Recht. „Volgens de Autoriteit Diergeneesmiddelen werd een vleeskalf in 2017 gemiddeld 24 dagen behandeld met antibiotica. Dat is 11 procent van zijn levensduur.”
„De hoge percentages pleuritis die zijn aangetroffen in het onderzoek zijn niet te bagatelliseren. 35 procent van de witvleeskalveren en 54 procent van de rosékalveren had verschijnselen van pleuritis in het slachthuis. Pleuritis is een extreem pijnlijke ontsteking”, zegt de dierenrechtenclub verder.
„Laat het duidelijk zijn dat de VanDrie Group en andere collega’s in de kalverhouderij alles doen aan de gezondheid van kalveren”, stelt echter het bedrijf dat vorige week ernstig in opspraak kwam door zeer schokkende beelden van zware mishandelingen in een van zijn slachthuizen in het Belgische Hasselt.
De VanDrie Group zegt daarover erg aangedaan te zijn. De kalverslachtingen in Hasselt zijn gestaakt en zullen pas worden hervat als alle betrokken partijen, zoals de Belgische minister van Dierenwelzijn, zich daarin kunnen vinden, zegt het bedrijf.