Binnenland

Twintig jaar en TBS voor ex-marinier

De rechtbank in Maastricht heeft de 38-jarige ex-marinier Paul S. uit Kerkrade donderdag veroordeeld tot twintig jaar celstraf en TBS met dwangverpleging. Volgens de rechtbank schoot de man op 24 oktober in zijn woonplaats vier leden van zijn voormalige schoonfamilie dood.

ANP
23 July 2004 09:36Gewijzigd op 14 November 2020 01:27
MAASTRICHT – Ex marinier Paul S. tijdens een eerdere zitting van de rechtbank in Maastricht. De man werd donderdag veroordeeld tot twintig jaar cel en TBS voor het vermoorden van vier leden van zijn voormalige schoonfamilie in Kerkrade, op 24 oktober. F
MAASTRICHT – Ex marinier Paul S. tijdens een eerdere zitting van de rechtbank in Maastricht. De man werd donderdag veroordeeld tot twintig jaar cel en TBS voor het vermoorden van vier leden van zijn voormalige schoonfamilie in Kerkrade, op 24 oktober. F

Het openbaar ministerie had een levenslange celstraf geëist. De rechtbank neemt echter volledig de conclusies van de justitiële observatiekliniek Pieter Baan Centrum (PBC) over. Volgens het PBC was S. sterk verminderd toerekeningsvatbaar tijdens de vier moorden. Het OM betoogde tijdens de zitting dat S. onbehandelbaar zou zijn. Volgens de rechtbank blijkt dat nergens uit en moet de man een perspectief hebben op terugkeer in de samenleving. Het OM kondigde na de uitspraak aan in hoger beroep te gaan. Persofficier A. Rogier zei dat het OM per se niet wil dat S. ooit nog terugkeert in de maatschappij.

De rechtbank veroordeelde S. voor moord met voorbedachten rade, omdat de man voldoende tijd en gelegenheid had om zich te bezinnen voordat hij tot zijn daden overging, zo concludeerde de rechtbank. S. reageerde na de uitspraak zeer emotioneel. Volgens zijn advocaat W. Anker is S. opgelucht dat hij geen levenslang heeft gekregen, maar heeft zijn cliënt veel moeite met de veroordeling voor moord.

S. heeft zelf altijd volgehouden dat hij van tevoren geen plan had en tijdens de zitting zei hij dat hij zich van zijn daden amper meer iets kon herinneren. Anker gaat erop aansturen dat de TBS-behandeling van S. zo snel mogelijk begint.

S. schoot op 24 oktober eerst zijn 26-jarige ex-partner Daniëla Vromen, haar 34-jarige broer Patrick en haar 56-jarige moeder José in hun woning aan de Renierstraat in Kerkrade dood. Daarna reed hij naar de sportschool die S. samen met zijn schoonfamilie beheerde, aan de nabijgelegen Tunnelweg. Daar schoot hij de 60-jarige Lei Vromen, Daniëla’s vader, in een drukbezochte fitnesszaal dood. Tijdens de moordpartij was de ex-marinier in gevechtstenue gehuld.

Het PBC omschreef S. als een „narcistische, rigide man met een groot opgeblazen zelfbeeld”, die op 24 oktober buiten zinnen raakte van woede en in een acute crisis belandde. Daardoor was hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar, toen hij in een tijdsbestek van amper een kwartier zijn voormalige schoonfamilie doodschoot. S. toonde zich tijdens de zitting zeer emotioneel en betuigde spijt.

Aanleiding voor de schietpartij was een langlopend zakelijk en persoonlijk conflict tussen S. en zijn voormalige schoonfamilie. Ook kon hij het moeilijk verkroppen dat zijn relatie met Daniëla over was. Toen bleek dat zij stiekem spullen uit hun gezamenlijk huis had gehaald en de sloten had verwisseld, sloegen bij S. de stoppen door.

De familie van de slachtoffers reageerde verbijsterd op de uitspraak. Ze had niet verwacht dat S. geen levenslang zou krijgen en heeft er ook totaal geen begrip voor. De familieleden menen dat er geen recht is gedaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer