Binnenland

Wellicht rentree voor Groene Fee

Is het drankje absint in Nederland terecht verboden? Over die vraag moet de rechtbank Amsterdam zich vrijdag buigen. De rechtbank doet dan uitspraak in een proefproces dat de Amsterdamse slijter Menno Boorsma begon tegen de Absintwet uit 1909.

ANP
22 July 2004 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 01:27

Boorsma ging op de bon toen de Keuringsdienst van Waren februari vorig jaar een bezoek bracht aan de Amsterdamse slijterij. Tijdens het bezoek vond de dienst een fles absint. Daarop legde hij de slijter een boete van 450 euro op. De slijter vindt dat de hoogbejaarde Absintwet niet binnen de moderne Europese regelgeving past.

„Ik vind het op een heksenjacht lijken. De absint die tegenwoordig op de markt te koop is voldoet aan alle wetten van de Europese Unie. De Nederlandse Absintwet uit 1909 is achterhaald”, aldus Boorsma. „Niet alleen ik, maar ook andere slijters willen graag een uitspraak van de rechter. Dat schept duidelijkheid.”

De traditionele absint werd aan het eind van de 18e eeuw voor het eerst gebrouwen door een Franse dokter. Hij maakte een groenkleurige brandewijn, gestookt van alsem en anijs, en gebruikte die tegen allerlei pijntjes. Het recept kwam in handen van de Fransman Pernod. Deze richtte in 1805 de eerste absintbrouwerij op.

In de daaropvolgende eeuw ontpopte absint zich als populaire continentale drank. Het waren de artistieke drinkers die het groene goedje de naam ”La Fee Verte” oftewel ”Groene Fee” gaven. De fee werd gezien als belangrijke bron van inspiratie en dit deed de mythe rond absint groeien.

Begin twintigste eeuw kwam er vanuit de Verenigde Staten een antialcoholbeweging op gang in Europa. De beweging keerde zich vooral tegen absint. De drank was erg populair onder arbeiders. Het borreluur na vijven kreeg zelfs de naam „het groene uur”, omdat heel de arbeidersklasse zich dan in de kroeg liet vollopen met absint. Het vroege drinken van grote hoeveelheden alcohol stuitte de beweging tegen de borst.

Nadat een Zwitser onder invloed van de Groene Fee zijn hele gezin had uitgemoord, werd zij definitief verbannen uit Nederland, Zwitserland, België en uiteindelijk in 1915 ook uit vaderland Frankrijk. De Fransen gaven de fee voor het gemak ook de schuld van hun nederlagen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Nu, 95 jaar later, staat de Nederlandse deur voor de fee weer op een kier. Absint is tegenwoordig weer te koop in verscheidene Europese landen, waaronder Frankrijk. Via internet kan iedereen het verkrijgen. Echter, anders dan de oude Groene Fee zijn actieve bestanddelen zoals thujon tegenwoordig slechts in een geringe dosis aanwezig. Stoffen zoals koperacetaat en ammonia zal men zeker niet meer aantreffen in de flessen die bij de slijterij op de plank staan.

„Het is gewoon een drankje dat een alcoholpercentage van tussen de 50 en de 75 bevat, afhankelijk van het merk. Wie er te veel van drinkt, wordt zeker dronken. Maar te veel is nooit goed”, aldus Boorsma.

Vrijdag beslist de rechter of Boorsma een plank in zijn slijterij kan leegruimen voor een collectie absint, of dat hij de geëiste boete van 700 euro moet betalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer