MC Slotervaart failliet verklaard
Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam is donderdag failliet verklaard. Dat heeft het ziekenhuis bekendgemaakt. Donderdagmorgen gingen de IJsselmeerziekenhuizen al failliet.
Enkele tientallen zorgmedewerkers van MC Slotervaart hebben donderdagmiddag actie gevoerd om het noodlijdende ziekenhuis open te houden. Ze deden dat voordat bekend werd dat het ziekenhuis failliet is.
Ze verzamelden zich rond 13.30 uur voor de hoofdingang van het ziekenhuis en hadden spandoeken bij zich met teksten als ‘Handen af van ons ziekenhuis’ en ‘Laat onze patiënten in de buurt niet stikken’. Op twee andere spandoeken staat ‘Wie betaalt nu onze huur en/of hypotheek’ en ‘Laat ons ziekenhuis niet verloren gaan’. Ze scandeerden „Wie betaalt?”
Twee verpleegkundigen hielden al rekening met het ergste scenario. „Iedereen staat hier voor zijn job, maar ook voor de patiënten. Die worden nu al uit huis getransporteerd en overal staan verhuisbusjes.” Ze zijn verslagen. „In één keer wordt alles onder je ogen weggegeven”, zegt een van hen. „Ik snap het nog steeds niet”, reageert de ander. „Het is een bittere pil, ik werk hier al vijftien jaar en het kwam altijd op het laatste moment weer goed.”
Een medewerkster van de winkel in de centrale hal is strijdbaar: „Dit mag gewoon niet gebeuren.” „Iedereen is heel gelaten.” De afgelopen dagen waren met een lach en een traan, blikt ze terug. „Het is verschrikkelijk, maar je probeert toch ook nog te blijven grappen.”
Een patiënte kijkt toe terwijl ze wacht op een taxi. Ze kwam al twintig jaar in het Slotervaartziekenhuis en was er nu voor onderzoeken, omdat ze binnenkort moet worden geopereerd vanwege een hernia. Ze hield er al rekening mee dat het de laatste keer was. „Ik voel me echt een beetje triest. Ik wist wel dat het niet goed ging, maar dat het zo abrupt eindigt, is gewoon verschrikkelijk.” Ze had een goede band met haar doktoren. „Ik voel me hier vertrouwd en had een hele goede klik met de neurochirurg.”
De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) maakt zich ernstige zorgen over de verloskundige zorg nu die niet meer wordt geboden door de failliete ziekenhuizen. „Dit komt bovenop de toenemende capaciteitsproblematiek.”
„Direct gevolg van de sluiting van afdelingen is dat barende vrouwen een steeds grotere afstand moeten afleggen om in een ziekenhuis te kunnen bevallen. Uit onderzoek blijkt dat een langere aanrijtijd leidt tot een verhoogde kans op negatieve gevolgen voor moeder en kind”, waarschuwt de organisatie.
Het sluiten van de acute verloskunde op de failliete locaties heeft ook grote consequenties voor de praktijkvoering van verloskundigen in de eerste lijn, zegt ze. „De werkdruk en de kosten nemen toe als verloskundigen buiten de regio aanwezig moeten zijn bij een poliklinische bevalling. Ook de beschikbaarheid en bereikbaarheid van verloskundigen in de regio komt daardoor stevig onder druk te staan.”
Een speciaal aangesteld crisisteam houdt zich bezig met het overplaatsen van de patiënten uit het failliete MC Slotervaart in Amsterdam. In het team zitten afgevaardigden van elk ziekenhuis in de omgeving. „Zij bekijken welke patiënt naar welk ziekenhuis kan en houden daarbij rekening met de individuele zorg van de patiënt”, zei curator Marc van Zanten. Voor de financiering hiervan is een zogenoemd boedelkrediet beschikbaar gesteld.
De 74 patiënten die woensdagavond nog in het ziekenhuis lagen, moeten voor vrijdag 15.00 uur weg zijn. Een deel daarvan is al overgeplaatst. „Enkele duizenden poliklinische patiënten worden in de komende weken overgedragen aan andere ziekenhuizen”, aldus de curator.
Hij noemde het „heel uitzonderlijk” dat een ziekenhuis failliet gaat en prees de loyaliteit van het personeel, die in „volledige onzekerheid over hun lot toch nog zijn gekomen”.