Nederland scheldt Irak schulden kwijt
Irak hoeft niet alle schulden die dat land aan Nederland heeft, terug te betalen. Naast herstructurering van de schulden is een gedeeltelijke kwijtschelding noodzakelijk, heeft minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer geschreven.
Ze reageert daarmee op vragen van de Kamerleden Van Bommel (SP) en Huizinga–Heringa (ChristenUnie). Die vroegen ook of de minister kan uitsluiten dat Nederlands geld is gebruikt bij de productie van chemische wapens. Daar is volgens Van Ardenne „tot nu toe geen aanwijzing" voor.
Nederland heeft nog 245 miljoen euro aan exportkredietschulden in Irak uitstaan. Dat is inclusief rente. De bewindsvrouw kan nog niet zeggen hoeveel schuld ze door de vingers wil zien, omdat niet duidelijk is hoeveel Irak aankan.
Dat moet blijken uit een analyse van de algemene schuldensituatie van Irak. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de potentiële toekomstige olie–inkomsten van dat land. Uit de eerste cijfers is inmiddels gebleken dat de schuld „de betaalcapaciteit van het land ver te boven zal gaan”, aldus Van Ardenne. De totale schuld van Irak bedraagt ongeveer 120 miljard dollar.
Vorige maand konden de G8, de zeven grootste industrielanden plus Rusland, het niet eens worden over de schuldenregeling. De VS zijn bereid 90 procent te schrappen. Andere landen willen zo ver niet gaan. Frankrijk bijvoorbeeld denkt aan 50 procent.