Rijn bij Lobith stond nog nooit zo laag
De Rijn bij Lobith heeft sinds de metingen in 1901 zijn begonnen, nog nooit zo laag gestaan. Vrijdag was de waterstand nog maar 6.61 meter boven NAP. Ook de afvoer van rivierwater richting zee daalt sterk. Vrijdag is een afvoer van 757 kubieke meter water per seconde gemeten en dat is sinds 1971 niet meer zo weinig geweest.
Rijkswaterstaat voorziet tot halverwege volgende week een verdere daling. De dienst raadt schippers op de Waal, IJssel, Nederrijn en Lek aan om de minst gepeilde diepten op de rivieren goed in de gaten te houden. Er zijn deze week al schepen die toch te zwaar beladen waren aan de grond gelopen, aldus een woordvoerster. De scheepvaart heeft ook veel hinder van beperkingen die bij sluizen nodig zijn vanwege het extreem lage water.
Ook veer-eigenaren houden de waterstand scherp in de gaten. Het veer tussen Huissen en Loo is vrijdag wegens de extreem lage waterstand voor onbepaalde tijd uit de vaart genomen. Als het water zoals verwacht nog een paar centimeter zakt, kan de pont tussen Bronkhorst en Brummen ook niet meer varen. Andere veerponten zoals bij Culemborg hebben een maximum gesteld aan hun belading vanwege de diepgang. Bewoners van woonboten moeten maatregelen nemen om te voorkomen dat hun huis scheef zakt.
Omdat de rivieren zo weinig water afvoeren, neemt de verzilting in het kustgebied weer toe. Om die reden is het schutregime bij sommige zeesluizen opnieuw aangepast. De verzilting is nu een minder groot probleem dan in de zomer, omdat het groeiseizoen voor landbouw en natuur afgelopen is.
Om een einde te maken aan de lage waterstanden is veel regen nodig in het stroomgebied van de Rijn, ook in Duitsland en Zwitserland. Tot en met 31 oktober wordt echter niet veel regen verwacht. Er is zelfs een kleine kans dat het helemaal droog blijft, aldus Rijkswaterstaat.