Binnenland

Groningen moet toekomstbestendig worden

Het Nationaal Programma Groningen is vrijdag gepresenteerd. „Na het besluit om de gaswinning te beëindigen moet het nationaal programma ervoor zorgen dat Groningen een toekomstbestendig en leefbaar gebied blijft met behoud van de eigen identiteit waar het goed wonen, werken en recreëren is”, zeggen de provincie Groningen, de tien gemeenten in het aardbevingsgebied en het kabinet.

ANP
5 October 2018 16:36Gewijzigd op 16 November 2020 14:17

Voor het programma is een budget van 1,15 miljard euro beschikbaar. Inzet van de regio en het kabinet is om „uitdagingen en ambities in Groningen nadrukkelijk te verbinden met nationale uitdagingen”. Voorbeelden daarvan zijn de overgang naar duurzame energiebronnen, verstedelijking, digitalisering en veranderende behoeftes van mensen op arbeidsmarkt.

Het Nationaal Programma Groningen richt zich op drie hoofdpunten:

  • wonen inclusief welzijn, leefbaarheid en gezondheid

  • natuur, energie, klimaat en duurzaamheid

  • economie, het stimuleren van innovatie en kansrijke sectoren.

De regio en het kabinet willen de burgers, het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen nadrukkelijk betrekken bij het bereiken van de ambities. „Het nationaal programma is daarom geen blauwdruk maar een uitnodiging aan de inwoners van de regio om zelf de regie te voeren op de toekomst van Groningen.”

Binnenkort wordt een besluit genomen om dit jaar al met een aantal projecten te beginnen. Daarvoor wordt 50 miljoen euro uitgetrokken. Het gaat om projecten als het trainen van wijkteams voor ondersteuning bij sociale, mentale en gezondheidsklachten als gevolg van aardbevingen en een investering in een testcentrum voor waterstof.

Belangenclub Groninger Gasberaad reageerde vrijdagochtend sceptisch op het Nationaal Programma Groningen. „Dat er over de toekomst wordt nagedacht is een goede stap, maar reden voor een feestje is het niet zolang de schadeafhandeling en versterking nog niet goed geregeld zijn”, zei secretaris Susan Top, die de plannen al had ingezien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer