Binnenland

Omstreden kliniek Eye4Care Harlingen niet dicht

De omstreden alternatieve kliniek Eye4Care BV in Harlingen mag 32 medische behandelwijzen niet meer uitvoeren. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden woensdag bepaald, zo zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM in Leeuwarden eiste vorige week bij de rechtbank ook dat de kliniek dicht moet. De rechtbank heeft die eis afgewezen.

ANP
14 July 2004 19:10Gewijzigd op 14 November 2020 01:25

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in Den Haag stelde op 15 maart dit jaar dat patiënten van de instelling blijvende schade aan hun gezondheid riskeren. Daarom werd aangifte bij het OM gedaan. Uit het daaropvolgende politieonderzoek bleek dat de kliniek alternatieve behandelwijzen uitvoert, waarbij ook medische handelingen worden verricht. De behandelaars hebben hiervoor echter geen bevoegdheid. Dat is in strijd met de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg.

Eye4Care, dat ruim twee jaar bestaat, biedt therapieën voor onder meer kanker– en MS–patiënten aan en heeft naar eigen zeggen jaarlijks honderden cliënten. Het bedrijf biedt voor 85 euro per uur onder andere de zogenoemde frequentietherapie aan. Hierbij krijgt een ziektekiem een hogere of lagere frequentie op zich ’afgestuurd’, waardoor de ziekte volgens Eye4Care vermindert.

Financieel–directeur D. Pathuis van Eye4Care wil niets zeggen na de uitspraak. Voorafgaande aan de uitspraak liet hij wel weten „dat het personeelsbestand van vijftien mensen recent is ingegekrompen". Wat de reden van de afslanking is, wil Pathuis niet zeggen.

De IGZ is niet ontevreden over de uitspraak. „Ze kunnen nu eigenlijk niets meer, maar we hebben het liefst dat de kliniek dicht moet", zo zegt een woordvoerder. Volgens het OM staat in het vonnis te lezen dat „algehele stillegging van de kliniek op juridische gronden niet kan worden toegewezen".

Zowel het OM als Eye4Care hebben de mogelijkheid in beroep te gaan tegen het vonnis van de Leeuwarder rechtbank. De rechtbank liet woensdag weten de uitspraak op wettelijke gronden niet openbaar te mogen maken. Eerst zouden beide partijen schriftelijk geïnformeerd moeten worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer