Binnenland

Nederlandse achterstand invoering EU-regels loopt op

Nederland heeft vorig jaar nog meer achterstand opgelopen bij het omzetten van Europese regels in nationale wetgeving. Dat blijkt uit het dinsdag gepresenteerde jaarlijkse ’scorebord’ voor het omzetten van regels van Europees commissaris Bolkestein (interne markt).

ANP
14 July 2004 06:28Gewijzigd op 14 November 2020 01:25

Nederland heeft momenteel 42 wetten voor het versoepelen van de interne Europese markt niet helemaal doorgevoerd. Dat zijn er elf meer dan vorig jaar.

Frankrijk blijft overigens de grootste zondaar in Europa. In totaal heeft Parijs de wetgeving voor 62 EU-afspraken nog niet aangepast. Bovendien blijft Frankrijk ook het meest traag bij de invoering van nieuwe wetten, om deze aan te passen op de Europese regels. In totaal waren halverwege dit jaar in de vijftien oude EU-lidstaten 134 Europese wetten nog niet ingevoerd in één of meerdere lidstaten.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, reageerde teleurgesteld op de traagheid in de oude lidstaten. Vorig jaar zeiden de diverse lidstaten juist toe de achterstand tegen 2006 met de helft terug te zullen dringen. Wel zorgt een samenwerking tussen acht lidstaten, waar Nederland niet aan meedoet, dat er voor 50 procent van de achterstallige zaken die voor de Europese rechter dreigen te komen, toch nog gezamenlijke oplossingen zijn te vinden.

Een woordvoerder van staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken) zei in een reactie dat de Nederlandse regering begin dit jaar een ’veegactie’ heeft ingezet om de achterstand in te lopen. In vergelijking met een jaar eerder heeft Nederland inderdaad een grotere achterstand opgelopen, maar ten opzichte van zes maanden geleden niet.

„Het ziet ernaar uit de inspanningen vruchten beginnen af te werpen”, aldus de zegsman. Tegelijk ziet de regering dat de invoering van richtlijnen complex blijkt.

Volgens Brussel functioneert verder de Europese binnenmarkt ook nog niet perfect als het gaat om prijzen. Voor sommige merkproducten, zoals Coca Cola en Snickers, nemen de prijsverschillen tussen de lidstaten af. Daar staat tegenover dat voor producten als Twix en Gilette-wegwerpscheermesjes de prijsverschillen tussen lidstaten de afgelopen twee jaar juist weer zijn toegenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer