Kroongetuige dreigt opnieuw met stoppen
Nabil B. dreigt opnieuw de brui te geven aan zijn rol als kroongetuige in een reeks onderzoeken naar liquidaties. Justitie schiet tekort in de bescherming van en steun aan zijn familie, vindt B. De staat neemt zijn verantwoordelijkheid niet, terwijl B. dat zelf wel gedaan heeft. Sterker nog: de staat heeft risico’s genomen met blijvende gevolgen voor B. en zijn familie.
Dat betoogde B’s advocaat Bart Stapert vrijdag op een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen de 31-jarige B. en medeverdachte Mohamed R. (37). In juni dreigde B. ook al te stoppen als kroongetuige, om dezelfde redenen. Sindsdien is er volgens Stapert niets verbeterd.
B.’s broer Reduan werd op 29 maart in zijn bedrijf in Amsterdam doodgeschoten. Zes dagen daarvoor had het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt dat het een deal met Nabil B. had gesloten. Volgens Stapert is die moord in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de de schutter en de opdrachtgever, maar ook de staat treft blaam.
Nabil B. en Mohamed R. worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op Hakim Changachi, die in januari 2017 in Utrecht per vergissing werd geliquideerd. De moordenaars hadden het op een ander voorzien. De missie om deze man van het leven te beroven, een paar dagen later, werd door de politie verijdeld. Ook die poging staat bij B. en R. op de aanklacht.
De vermoedelijke opdrachtgevers, Redouan T. en R.’s broer Saïd, worden internationaal gezocht. Volgens Stapert is besproken dat de deal met B. pas naar buiten zou worden gebracht als deze opdrachtgevers zouden zijn aangehouden. Daar was alle aanleiding toe, aldus de raadsman, want justitie wist dat T. geen genade zou kennen met mensen die met de politie praten, noch met hun familie.
De zittingen rond B. zijn omgeven met strenge veiligheidsmaatregelen. De toegangsweg naar de rechtbank op Schiphol wordt bewaakt door marechaussee. B. was niet lijfelijk in de rechtszaal aanwezig, maar woonde de zitting via een videoverbinding bij. Met zijn afgelegde verklaringen en de kroongetuigenovereenkomst springt het OM uiterst omzichtig om, omdat er geen zaken voortijdig mogen uitlekken.
De volgende zitting vindt plaats op 28 november. De rechtbank zal de zaak pas volgend jaar inhoudelijk behandelen.