Binnenland

Advocaat eist opheldering Nijmeegs huisverbod

Het Openbaar Ministerie (OM) en de gemeente Nijmegen moeten donderdag opheldering geven over de „zeer recente en ernstige informatie” die aanleiding was om een Nijmegenaar met zijn gezin woensdag uit zijn huis te zetten. Dat eist zijn advocate Inez Weski, die spreekt van een „absurde toestand”.

ANP
16 August 2018 11:43Gewijzigd op 16 November 2020 13:55

De Nijmegenaar Danny M. staat bij justitie bekend als de ‘telefoonleverancier van de onderwereld’. Justitie ontmantelde zijn bedrijf in 2016 en zou daardoor over gegevens over allerlei criminele activiteiten beschikken. Er lopen verschillende strafzaken tegen topcriminelen waarin de data een rol spelen. Danny M. is sinds 2016 doelwit van aanslagen volgens politie en justitie.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zei woensdag dat hij de veiligheid van het gezin, maar ook die van de buurt niet meer kon garanderen. Daarom vaardigde hij een noodbevel uit. De woning in de wijk Hegdambroek en het perceel rondom zijn voor onbepaalde tijd afgesloten.

Volgens Weski is het gezin woensdag „compleet overvallen” door het noodbevel. „Wij willen weten welke zeer recente informatie er dan is. De burgemeester heeft een zorgplicht: hij moet iemand die in gevaar is daarover informeren en beschermen. Dat is niet gebeurd.”

Weski benadrukt dat het nog lang niet zeker is of er ooit een strafzaak tegen Danny M. komt. Er zijn volgens haar nog allerlei onderzoeken gaande naar de inval en het gebruik van de data van de crypto-telefoons die de Nijmegenaar verkocht. „Maar hij is nu al met immens machtsvertoon weggezet als een gevaarlijk persoon. Zijn privacy is ernstig geschonden.”

Het gezin mag zich voorlopig helemaal niet meer in Nijmegen vertonen. Ze hebben zelf elders onderdak gezocht, aldus Weski.

Tegen M. loopt al geruime tijd een strafrechtelijk onderzoek. Dit is nog gaande, meldt een woordvoerder van het OM. De verkoop van ‘cryptofoons’ (mobieltjes waarmee versleutelde berichten kunnen worden uitgewisseld) aan criminelen heeft geleid tot de verdenking van witwassen. Het OM hoopt de zaak volgend jaar voor de rechter te kunnen brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer