Menzis vergoedt behandeling depressies op resultaat
Zorgverzekeraar Menzis heeft met achttien grote ggz-instellingen afspraken gemaakt over een nieuwe manier om de ggz-zorg te vergoeden. Het gaat om een zogenaamde resultaatafhankelijke vergoeding voor een specifieke patiëntengroep, namelijk patiënten met depressieve klachten bij wie volgens de inschatting van de behandelaar een ambulante behandeling (dus zonder opname in een instelling) van maximaal een jaar volstaat.
De achttien instellingen vormen als het ware een koplopersgroep, aldus Menziswoordvoerder Joeri Veen maandagochtend desgevraagd. „Onder leiding van een onafhankelijke, externe partij willen ze de doelmatigheid en de kwaliteit van hun depressiezorg verbeteren door hun patiëntgegevens over bijvoorbeeld de klanttevredenheid, de klachtvermindering of de behandelduur onderling te vergelijken en te kijken wie er als beste presteert.”
Een ggz-instelling die voor hetzelfde geld betere en efficiëntere zorg levert, loopt nu inkomsten mis. „Terwijl we met z’n allen juist willen dat daar een beloning tegenover staat”, zegt Veen. „Het nieuwe vergoedingenmodel moet daarin voorzien.”
Onderdeel van het contract met de instellingen is dan ook dat ze aan het eind van het jaar met Menzis nagaan in welke mate de klanttevredenheid is toegenomen, de klachten zijn verminderd en de behandelduur is bekort.
Aan elk van deze criteria hangt een gewicht, met behulp waarvan een totaalscore wordt berekend. Hoe hoger de score, hoe meer de zorg is verbeterd, aldus Veen.
Door de vergoeding en de score aan elkaar te koppelen, vloeit de besparing die het verbeteren van de zorg oplevert niet volledig terug in de kas Menzis. Veen: „Een deel van de kwaliteits- en efficiencywinst komt ook bij zorgaanbieders terecht.”
De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) noemde het nieuwe bekostigingsmodelvan Menzis maandag zeer gevaarlijk. Anders dan bijvoorbeeld een knie- of heupoperatie kan een depressiebehandeling volgens de NVvP niet worden gemodelleerd naar een bepaalde standaard, omdat het beloop ervan altijd onvoorspelbaar is.
Enthousiaster zijn de reacties van de deelnemende ggz-organisaties, waaronder Volante, een samenwerking tussen GGZ Noord-Holland Noord, Lentis, GGZ Eindhoven en de christelijke zorgaanbieder Dimence.
„Wanneer professionals bij elkaar in de keuken kijken, behandelingen vergelijken en van elkaar leren, kunnen we sneller en beter verbeteren. Dit komt de patiënt én de zorg regionaal en landelijk ten goede”, stelt bestuurder Ernst Klunder van het samenwerkingsverband.