Rechter akkoord met vergoedingssysteem
Het nieuwe vergoedingssysteem voor gehandicaptenvervoer, Valys, hoeft niet te worden gewijzigd. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door 33 gehandicapten-, patiënten- en ouderenorganisaties.
Volgens de rechter is het niet te overzien waar het afschaffen van de kilometerlimiet toe zou leiden. De gehandicaptenorganisaties hebben laten weten zich te beraden op vervolgstappen.
De organisaties, waaronder de CG-raad en de Federatie van Ouderenverenigingen, vinden dat Valys in strijd is met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het systeem stelt een scherpe limiet aan het aantal kilometers voor niet-medisch noodzakelijke reizen dat vergoed wordt.
Met de Valys-regeling betalen gehandicapten 16 eurocent per kilometer voor de eerste 450 kilometer die ze buiten de eigen regio reizen voor privé-doeleinden als een hobby of familiebezoek. Als zij in een jaar boven die limiet komen, zijn de kosten 1,25 euro per kilometer. Meerdere bezoeken aan familie of vrienden worden dan al snel te duur.
Volgens de CG-raad vormt het vergoedingssysteem een ernstige inbreuk op de inrichting van het privé-leven van gehandicapten. „Zij kunnen niet langer gaan en staan waar ze willen. Ze moeten kiezen tussen eens per jaar een bezoek aan hun ouders of aan vrienden buiten de eigen regio. Het beoefenen van sport of een hobby wordt voor velen onmogelijk.”
Voorzitter J. Troost van de CG-raad was teleurgesteld over de uitspraak, maar zag wel een positief punt. „De rechter erkende dat er mensenrechten worden geschonden. Dat is een belangrijk signaal”, aldus Troost. Hij hoopt dat de Tweede Kamer vragen gaat stellen aan het ministerie van VWS.
Valys is op 1 april ingevoerd. Bij het vorige systeem, Traxx, kregen gehandicapten een onbeperkt aantal kilometers vergoed.