Buitenland

Mugabe negeert rechter en zet kieswetten door

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft dinsdag bij decreet kieswetten bekrachtigd die vorige week door de Zimbabwaanse hoge raad nietig waren verklaard.

AP
6 March 2002 08:39Gewijzigd op 13 November 2020 23:27

Door bekrachtiging van de kieswetten wordt de controle op de naleving van de verkiezingsvoorschriften beperkt, krijgen toezichthouders meer bevoegdheden en worden er lagere eisen gesteld aan de identificatie van stemmers. Ook verliest een deel van de Zimbabwanen door het presidentiële decreet zijn stemrecht. De oppositie vreest dat Mugabe de voorschriften zal gaan gebruiken om te frauderen met de uitslag van de aanstaande verkiezingen.

Vorige week stelde de hoge raad de oppositiepartij Beweging voor Democratische Verandering (MDC) van Morgan Tsvangirai, de voornaamste tegenkandidaat van Mugabe, in het gelijk in een procedure tegen de kiesvoorschriften van Mugabe. Het decreet van Mugabe is een harde aanslag op het gezag van de rechterlijke macht. Verscheidene rechters zijn de afgelopen tijd ook al bedreigd door regeringsfunctionarissen en militante aanhangers van Mugabe.

Mugabe negeerde de rechterlijke uitspraak dinsdag in een bericht in de officiële staatskrant, de Government Gazette, waarin hij zegt dat de parlementaire procedure is gerespecteerd en dat de wetten geldig zijn. Volgens MDC-advocaat Adrian de Bourbon is het decreet illegaal en ongrondwettig. De MDC kondigde aan dat zij beroep zal aantekenen tegen het decreet.

Het hooggerechtshof, het op een na hoogste rechtscollege, schortte vorige week nieuwe regels aangaande het staatsburgerschap op, waardoor tienduizenden kiezers zouden zijn gediskwalificeerd, onder wie immigranten uit de buurlanden en velen onder de blanke minderheid.

Bij de presidentsverkiezingen wordt een hoge opkomst verwacht. Volgens een enquête vindt 73 procent van de Zimbabwanen de verkiezingen belangrijk. Bijna 85 procent gaf aan als kiezer geregistreerd te staan.

Ongeveer 5,6 miljoen Zimbabwanen mogen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen.

Tweederde van de 1693 ondervraagden ziet wel iets in een regering van nationale eenheid. De enquête is uitgevoerd door het als betrouwbaar bekend staande Instituut voor de Publieke Opinie uit Zimbabwe. Autoriteiten namen in twee provincies de vragenlijst in beslag.

De aanloop naar de verkiezingen verloopt gewelddadig en onrustig. De oppositie, en ook Groot-Brittannië en andere westerse landen, verdenken president Mugabe van gesjoemel en intimidatie.

Volgens de oppositiekrant The Daily News is enkele soldaten door hun meerderen opgedragen op Mugabe te stemmen. De overheid heeft dat ontkend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer