Samen de school schoonmaken
Het is een jaarlijks ritueel. Voor de zomervakantie heeft de grote schoolschoonmaak plaats. Doorgaans zijn er genoeg mensen beschikbaar, maar het kost wel wat meer moeite dan vroeger om voldoende schoonmakers te vinden. „Ouders zijn drukker dan tien jaar geleden, dat kun je merken.”
Guus Knapen, directeur van de Eben-Haëzerschool, locatie Apeldoorn, zit niet op zijn eigen kamer maar in een leeg lokaal. „Moeders zijn nu mijn kamer aan het schrobben, vandaar.” Hij is blij met hun activiteiten. „Op deze manier zet je je samen voor de school in. Dat is positief. En het is ook heel gezellig. Je ziet elkaar, praat even samen.”
Tegelijk constateert Knapen dat het lastiger wordt voldoende vrijwilligers te vinden. „Je moet ze meer activeren. Als het verder terugloopt, wil ik gaan kijken naar andere oplossingen.” Een speciale beloning krijgen de moeders niet. „Aan het eind van het kalenderjaar krijgen alle vrijwilligers een presentje.”
Open inschrijving
Zo’n 70 kilometer naar het westen is Gert Meerkerk hoofd van de School met de Bijbel in Maartensdijk. Betaalde schoonmakers uit het netwerk van de school maken periodiek de school schoon. „Maar twee keer per jaar gaan we er extra goed tegenaan. Dan krijgen de plafonds, de lampen en dergelijke ook een beurt. Alle ruimtes pakken we aan, niet alleen de lokalen, maar ook de opberghokken.”
Meerkerk organiseert daarvoor twee keer per jaar „een open inschrijving, in januari/februari en aan het eind van het schooljaar.” Aan die oproep wordt in Maartensdijk massaal gehoor gegeven. Zo’n zeventig vrijwilligers geven per keer acte de présence, meest moeders, maar ook vaders en soms een enkele oud-leerling. En natuurlijk ook de leerkrachten zelf, meldt Meerkerk.
„We halen aan het eind van het schooljaar alle lokalen leeg. De vloeren zetten we in de was. Vervolgens zetten we alles weer op zijn plaats en zijn de gangen aan de beurt.”
De school organiseert ook zo’n zes tot zeven „tuinavonden” per jaar. „Ook daarvoor hebben we voldoende vrijwilligers, al loopt de animo wel iets terug. We schakelen nu ook af en toe een hoveniersbedrijf in.”
Stimuleren
Op de Ds. Gisbertus Voetiusschool in Andel, gemeente Woudrichem, gaat eveneens twee keer per jaar de bezem door de school, in januari en vóór de zomervakantie.
Directeur Wim Heenck: „We organiseren als team een schoonmaakavond waarop ouders aan de slag gaan. Sinds een jaar of drie doen we dat op een nieuwe manier omdat de animo wat terugliep. We werken nu volgens het alfabet. Op de ene avond komen de ouders waarvan de naam begint met letters uit de eerste helft van het alfabet, op de andere avond volgt de tweede helft. Dat schept een zekere verplichting en die formule werkt prima.”
Per avond komen er zo’n dertig tot veertig ouders. „De schoonmaakmiddelen stellen we als school ter beschikking. Aan het eind van zo’n avond is de hele school weer gepoetst”, zegt Heenck.
Arie Molenaar, directeur van de Ds. D. L. Aangeenbrugschool in Terneuzen, is heel druk met de grote schoonmaak. „Eigenlijk heb ik geen tijd voor een gesprek, maar vijf minuten kan wel.”
Begin van deze week is het kleutergedeelte van de school aangepakt en nu zijn de overige lokalen aan de beurt. „We maken in drie dagen alles schoon met een groep moeders, vaders en het personeel. Alle lokalen gaan leeg.” Molenaar, die zowel leerkracht als directeur is, doet ook mee. „Natuurlijk. Je moet zelf voorop gaan als je mensen wilt stimuleren. Gelukkig zijn hier in Terneuzen nog steeds ouders, leerlingen en oud-leerlingen te motiveren voor deze vorm van seizoensarbeid.”