Binnenland

College Utrechtse Heuvelrug op cursus na motie van afkeuring

Moties van wantrouwen kregen donderdagavond niet voldoende steun in de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug, een motie van afkeuring wel. Alle raadsfracties uitten forse kritiek op burgemeester en wethouders, die vertrouwelijke zaken hebben besproken in een volle treincoupé.

Van onze correspondent
6 July 2018 07:08Gewijzigd op 16 November 2020 13:42
beeld ANP
beeld ANP

Het college gaat zich „maximaal inzetten” om het vertrouwen te herstellen, beloofde burgemeester Frits Naafs, die opnieuw excuses aanbood. Zo gaan de collegeleden, onder wie SGP’er Gerrit Boonzaaijer, op eigen kosten een training ethiek in het openbaar bestuur volgen bij een hoogleraar aan de Universiteit Twente.

Tijdens de treinreis van het college vorige week naar het jaarlijkse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Maastricht werd niet alleen openlijk overlegd over heikele kwesties in de gemeente, ook namen van betrokkenen werden genoemd en iedereen in de coupé kon meeluisteren. Een van de treinpassagiers, een oud-rechter, deed er verslag van in een internetblog.

Het college zou onder meer hebben gesproken over het „om de tuin leiden” van de gemeenteraad rond een ontslagzaak. De blogger heeft inmiddels in een brief meegedeeld dat het „uiteraard niet op die manier gezegd is” en dat zijn omschrijving een persoonlijke interpretatie is geweest.

De beschreven gang van zaken legt in elk geval een ernstig cultuurprobleem en gebrek aan „omgevingsgevoeligheid” van het college bloot, concludeerde de gemeenteraad in zijn motie van afkeuring. Cultuurverandering is daarom wenselijk. Hoe kon dit toch gebeuren, wilde het CDA weten, want de burgemeester let er bij openbare besprekingen van de raad juist altijd scherp op dat er geen persoonsnamen worden genoemd.

Naafs trok het boetekleed aan. „Ik heb me dat ook afgevraagd: waarom liet ik dit gebeuren en greep ik niet in? Geheimen zijn er niet besproken, maar dit had gewoon niet gemogen. Waarom hebben we elkaar er niet op aangesproken? De hoogleraar moet ons een spiegel voorhouden.”

„Onze gemeente staat voor heel het land in haar hemd”, meende D66. „Er zijn wethouders om minder naar huis gestuurd. Nu is meer nodig dan een groot sorry.” Ondanks alle waardering voor diens functioneren in de afgelopen jaren, legde de fractie een motie van wantrouwen voor, waarin Naafs als „hoofdverantwoordelijke” werd verzocht zijn ontslag aan te vragen.

BVH Lokaal drong er in een andere motie van wantrouwen op aan dat het hele college zou opstappen. „Het vertrouwen is aangetast. Verdere samenwerking is onmogelijk.” Beide moties werden verworpen. Volgens de VVD moet prioriteit worden gegeven aan stabiel bestuur en belangrijke dossiers. „Een bestuurlijke crisis zou maanden en jaren lang diepe sporen trekken.”

Collegepartij Open, een lokale combinatie van GroenLinks en de PvdA, diende met steun van de ChristenUnie de motie van afkeuring in. Die werd aanvaard met 19 van de 26 stemmen, onder meer van de SGP. „Wat hier is gebeurd, past niet in onze manier van besturen”, benadrukte deze fractie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer