OM luistert journalist af in zaak kroongetuige
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onlangs in strijd met de regels een gesprek tussen een journalist en een andere persoon opgenomen. De journalist is afgeluisterd tijdens een gesprek met een bron in een openbare ruimte waar de politie richtmicrofoons had geplaatst. Dat blijkt uit vertrouwelijke correspondentie tussen het OM en de rechtbank, die de NOS heeft ingezien.
Het OM bevestigt dat in de zaak van de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. op 29 maart in Amsterdam de officier van justitie een bevel heeft gegeven om in een openbare ruimte een gesprek op te nemen tussen een journalist en een andere persoon. Dit bevel is niet voorgelegd aan het College van procureurs-generaal of de parketleiding van het parket Amsterdam, wat wel had gemoeten.
Het afluisteren gebeurde op de dag dat de broer van kroongetuige Nabil B. werd vermoord. De laatste getuigt over een reeks liquidaties in het criminele milieu. De moord op diens broer Reduan wordt gezien als een vergelding daarvoor. De journalist sprak die dag met zijn informant naar aanleiding van die moord, meldt de NOS.
De betreffende opname is nooit uitgeluisterd en uiteindelijk na overleg met het College van procureurs-generaal in opdracht van de hoofdofficier van justitie in Amsterdam vernietigd. Die kwamen tot de conclusie de opname een ontoelaatbare inbreuk is op de bronbescherming van journalisten.
Het is al de tweede keer in korte tijd dat bekend wordt dat het OM achter een bron van een journalist probeert te komen zonder zich aan de regels te houden. In de zomer van vorig jaar vroeg het OM de belgegevens op van een verslaggever van het Brabants Dagblad, zo bleek onlangs.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren zijn „verbijsterd” dat het OM opnieuw in de fout is gegaan met een afluisteroperatie van een journalist. „Het is onbegrijpelijk dat ze hun zaken niet op orde hebben”, zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning. Het is volgens hem „extra pijnlijk” omdat de wet op de bronbescherming net door de Eerste Kamer is aangenomen.
NVJ en Genootschap nemen deze zaak hoog op en vragen van het OM en de minister van Justitie om maatregelen, die een herhaling van deze uitglijder moeten voorkomen.