ICT kost overheid steeds te veel
Grote ICT-projecten bij de overheid duren nog altijd fors langer dan gepland en kosten vele honderden miljoenen euro’s meer dan begroot.
De kosten worden gemiddeld met 36 procent overschreden en de uitloop is gemiddeld 37 procent. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde analyse van Het Financieele Dagblad van 125 recente ICT-projecten bij de rijksoverheid met een budget van meer dan 5 miljoen.
De projecten hebben samen een oorspronkelijke begroting van iets meer dan 2,5 miljard. Inmiddels zijn de verwachte kosten opgelopen tot ongeveer 3,5 miljard euro, een overschrijding van bijna 1 miljard. Op de door het ministerie van Binnenlandse Zaken opgestelde lijst van grote projecten staan er 22 waarvan de kosten minimaal twee keer zo hoog uitvallen als begroot.
Van sommige projecten was al bekend dat ze niet volgens planning verlopen, zoals de vernieuwing van ICT-systemen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en bij de rechtbanken.
Maar volgens het FD zijn er ook andere problematische projecten. Zo was het de bedoeling dat de digitalisering van processen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) 1,2 miljoen euro zou gaan kosten. Die begroting is inmiddels opgerekt tot 29 miljoen.
Het FD noemt de eigen schattingen „conservatief” en vermoedt dat de werkelijke overschrijdingen nog hoger liggen.
Parlementair onderzoek
De overheid worstelt al jaren met de beheersing van projecten die te maken hebben met ICT. In 2012 was dit aanleiding voor een parlementair onderzoek onder leiding van toenmalig Kamerlid Ton Elias, dat in 2014 resulteerde in een rapport met een lange lijst aanbevelingen. De commissie- Elias schatte destijds dat de overheid jaarlijks 1 tot 5 miljard verspilde aan ICT-mislukkingen.