Ook matig gebruik van alcohol slecht voor foetus
Dat veel drinken slecht is voor ongeboren kinderen was bekend. Maar ook matig alcoholgebruik brengt risico’s voor de geestelijke en de lichamelijke ontwikkeling van het kind met zich mee.
Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerde literatuurstudie van de Stichting Alcoholpreventie (STAP).
Tijdens een zwangerschap kan een vrouw het beste geheel afzien van alcoholgebruik, stelt STAP. Ook bij kinderen wier moeder slechts één alcoholisch drankje per week nuttigde zijn groeiafwijkingen gevonden. Een hoge alcoholconcentratie in het bloed kan namelijk precies samenvallen met een kritieke fase in de hersenontwikkeling van de foetus.
Er bestaat geen hoeveelheid alcohol die wel veilig gedronken kan worden, concludeert STAP. Aangezien riskant alcoholgebruik ook kan plaatsvinden in de periode dat een vrouw nog niet op de hoogte is van de zwangerschap, raadt STAP ook vrouwen die zwanger willen worden aan geen alcohol te drinken.
Al eerder werd de relatie aangetoond tussen alcohol en verminderde vruchtbaarheid, zelfs bij vijf glazen alcohol per week en minder. Recent onderzoek bevestigt de grotere kans op onvruchtbaarheid als gevolg van hoge alcoholconsumptie. Ook bij mannen kan alcoholgebruik een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid. Dit geldt bij een alcoholconsumptie van twintig glazen alcohol per week of meer.
Door het drinken van vijf glazen alcohol of meer per week loopt een zwangere vrouw een hoger risico op een spontane abortus tussen de zesde en de zestiende week van de zwangerschap. Ook wordt door onderzoek aangetoond dat zwangere vrouwen die vijf glazen of meer alcohol per week drinken drie keer zo veel kans hebben op een doodgeboren kind.
Naar aanleiding van het onderzoek is STAP een project gestart om de risico’s van alcohol onder de aandacht brengen van aanstaande ouders en professionals.