College Kapelle valt over koopzondag
Het college van het Zeeuwse Kapelle is vrijdag gevallen over de koopzondagen. De SGP kondigde aan per direct uit de coalitie te stappen.
De gemeenteraad van Kapelle besprak op 29 mei tijdens de raadsvergadering de verruiming van de zondagsopenstelling van 12 naar 52 voor de kern Wemeldinge. De SGP had afgesproken te accepteren dat coalitiegenoot VVD hiermee in zou stemmen. Echter, voor de rest van de gemeente Kapelle zou het bij vier zon- en feestdagen blijven.
De oppositie diende tijdens de bespreking een amendement in om winkels in de hele gemeente op zondag de gelegenheid te geven open te gaan. Nadat de VVD zich tijdens een schorsing had beraden, stemde de fractie voor volledige openstelling.
De opstelling van de VVD verraste SGP-fractievoorzitter Henk Keurhorst. Volgens hem gingen de liberalen tegen de coalitieafspraken in. De SGP vindt de keuze van de VVD des te opmerkelijker omdat de afgelopen jaren binnen de coalitie goed is samengewerkt. „Voor de SGP is de zondagsrust principieel zwaarwegend. Dat is door de VVD gemakkelijk opzij gezet.” De SGP zegt geen vertrouwen meer te hebben in deze coalitie. Keurhorst wijst op andere zwaarwegende zaken in het coalitieakkoord, zoals het prostitutiebeleid en het ambtsgebed. Hij denkt niet dat dit de volgende punten zouden zijn die onder vuur zouden komen te liggen. Maar hij zegt ook dat de opstelling van de VVD geen vertrouwen wekt.
Dat het nog anderhalve week heeft geduurd voordat de SGP zijn wethouder terugtrok, komt volgens Keurhorst doordat de fractie eerst heeft overlegd met onder andere het plaatselijke bestuur en het hoofdbestuur van de SGP. Het moment waarop het mis ging in de coalitie, was overigens ook opmerkelijk. Op 8 mei trad het college aan. Het coalitieakkoord zou tijdens de raadsvergadering van 29 mei worden besproken. Echter, aan het begin van deze vergadering waren er enkele insprekers op het punt van de koopzondagen. Daarom werd eerst de winkeltijdenwet besproken en pas daarna het coalitieakkoord. Keurhorst: „Het akkoord was dus al gebroken voordat de raad het besprak.”