Binnenland

„Nucleair instituut in Petten loost illegaal”

De Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) in Petten overschrijdt de lozingsnormen van afvalwater al jarenlang. Dat stelde P. Schaap van het Meldpunt Nucleaire Veiligheid zaterdag in een vraaggesprek met het Noordhollands Dagblad. In het afvalwater, dat op 4,4 kilometer uit de kust in de Noordzee wordt gepompt, zitten zware metalen, chemicaliën en radioactief afval.

ANP
5 July 2004 07:59Gewijzigd op 14 November 2020 01:23

Schaap, de klokkenluider van Petten, baseert zijn beschuldiging op de verhalen van minstens drie mensen over het lozen van het afvalwater. Dit water wordt gebruikt voor het schoonmaken van onder meer radioactief schroot in een afvalfabriek bij de kernreactor in Petten.

Het schoonmaken is een onderdeel van de activiteiten van de NRG. „Met onder meer hoge drukspuiten en zuren wordt het schroot schoongemaakt. Zodoende komen er bijvoorbeeld lood en radioactieve stoffen in het water”, aldus Schaap.

Wegens tijdsdruk zou dit water worden geloosd. „De normen voor het lozen liggen laag, dus daar zitten ze al snel overheen. Het aantal lozingen ligt aanzienlijk hoger dan deze normen.”

Volgens een woordvoerder van de NRG houdt het bedrijf zich echter aan de normen. „Er is dus geen enkele reden tot angst, maar eigenlijk willen wij niet reageren. Wij weten dat een belangrijke bron voor deze beweringen P. Schaap is. Hij verklaart wel vaker dit soort zaken, waarschijnlijk uit wrok voor zaken die in het verleden hebben gespeeld. Wij doen hier niet meer aan mee.”

Uit de verklaringen blijkt volgens Schaap dat de afvalfabriek niet goed genoeg was uitgerust om de stroom radioactieve objecten op verantwoorde wijze schoon te maken. Zo zouden gebouwen regelmatig radioactief besmet zijn geraakt.

Een van de mensen die een verklaring aflegde, vertelde het meldpunt dat ze wel eens hebben gestaakt naar aanleiding van de wanpraktijken, zeker als ze zonder beschermende kleding moesten werken. Maar de medewerkers verdienden goed en stonden onder zware druk van de bedrijfsleiding. Ze moesten kiezen tussen stil zijn en doorgaan of de goed betaalde baan kwijtraken.

Schaap, die in november 2001 werd ontslagen bij de NRG nadat hij naar buiten had gebracht dat diverse zaken rondom de kernreactor niet in orde waren, richtte in september 2002 het meldpunt op. Sindsdien zouden diverse dossiers zijn samengesteld op basis van verhalen van verschillende mensen. Een van die dossiers gaat over de lozingen.

Wie er precies een verklaring hebben afgelegd, wil Schaap niet zeggen, om zijn bronnen te beschermen. De klokkenluider zegt komende week naar de milieupolitie te gaan met een uittreksel van de verklaringen. „Een afschrift hiervan gaat naar de Kernfysische Dienst.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer