Meer informatie op voedseletiket
De etiketten op levensmiddelen in de supermarkt worden flink uitgebreid met informatie over ingrediënten.
Het kabinet besloot vrijdag de wet aan te passen aan een nieuwe Europese richtlijn. Bedoeling van die richtlijn is mensen de kans te geven zelf te controleren of er ingrediënten in zitten waar ze allergisch voor zijn. Voorbeelden zijn koemelk, peulvruchten, pinda’s en schaaldieren.
Ook toevoegingen aan voedsel kunnen allergische reacties opleveren. Die staan tot op heden niet op het etiket vermeld. Uit onderzoek blijkt dat de meest voorkomende middelen die allergische reacties op kunnen roepen, zoals melk, eieren, soja en tarwe, in een groot aantal voedingsmiddelen worden verwerkt.
Op dit moment zijn de etiketten van deze producten in de meeste gevallen onvolledig en vaak misleidend. Dit kan verschrikkelijke gevolgen hebben voor iemand die aan voedselallergie leidt. Bijna alle personen die aan een voedselanafylaxie zijn gestorven, hadden allergische reacties op het voedselallergeen dat hun dood veroorzaakte. Zij wisten echter niet dat dit allergeen aanwezig was in hun voedingsmiddelen.