Jeugd met gedragsproblemen nog jaren opgesloten
Het gaat nog zeker enkele jaren duren voordat niet–criminele jongeren met ernstige gedragsproblemen allemaal de juiste behandeling krijgen buiten de justitiële jeugdinrichtingen. Het kabinet wil het hulpaanbod voor deze groep kinderen verbeteren, maar deze projecten zijn pas net begonnen.
Dat hebben minister Donner van Justitie en staatssecretaris Ross van Volksgezondheid donderdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Er bestaat veel kritiek op de plaatsing van gedragsgestoorde kinderen in jeugdgevangenissen, terwijl ze geen strafbare feiten hebben gepleegd. Bij deze kinderen gaat het vaak om een crisisplaatsing of een beschermingsmaatregel, maar dan is er voor hen geen plaats in een behandelinrichting.
Vorig jaar werden om deze reden 443 jongens en 389 meisjes die niets crimineels hadden gedaan, toch in een strafinrichting geplaatst. De Kamer wilde actie van het kabinet.
Ook beide bewindslieden keuren het af dat jongeren met psychische stoornissen, een licht verstandelijke handicap of met problemen thuis, vastzitten tussen leeftijdsgenoten die wel iets op hun kerfstok hebben. Daarom wordt alvast begonnen om deze groepen van elkaar te scheiden binnen de inrichtingen. De gedragsgestoorde kinderen zullen er niet langer meer worden geplaatst.
Verder zal Ross experimenten toestaan om de crisisjeugd alvast te behandelen in de gesloten justitiële inrichtingen. Verder moet de Wet op de jeugdzorg worden aangepast om nieuw hulpaanbod te kunnen realiseren.
Onlangs bracht een commissie advies uit over de kwestie en zijn er onderzoeken verricht naar de problemen. Daarnaast onderzoekt de Nationale ombudsman het verblijf van de gedragsgestoorde kinderen in de jeugdgevangenissen.