Waterschap gaat steigers bij woningen aanpakken
Waterschap Vallei en Eem gaat de illegale bouw van steigers en vlonders bij woningen aan het water aanpakken. Ook is het vanaf zaterdag verboden om zomaar bootjes en vlotten bij het huis in het water te leggen.
Die nieuwe beleidsregels heeft het schap vastgelegd in de zogenoemde keur, de waterschapsverordening voor dijken en watergangen. De regels hebben betrekking op een groot deel van Utrecht en het noordwestelijk deel van Gelderland. Volgens een woordvoerster van het schap zijn de nieuwe regels nodig, omdat waterschappen steeds meer stedelijk water in beheer krijgen. Voorheen bemoeiden de schappen zich vooral met water en dijken in het landelijk gebied.
De waterschappen constateren dat steeds meer woningen aan het water worden gebouwd. Die stedelijke vijverpartijen en sloten zijn nodig om overtollige regen af te voeren. Aangezien het in de komende decennia meer en vaker zal gaan regenen, is het van belang het water in de stad onbelemmerd te kunnen afvoeren. Anders ontstaan steeds vaker problemen door overstromingen, aldus de zegsvrouw van het schap.
Het waterschap Vallei en Eem beheert het water in een groot deel van de provincie Utrecht en het noord–westelijk deel van Gelderland. Inwoners van dat gebied mogen niet langer schuurtjes, tuinhuizen, schuttingen, bomen en struiken binnen een meter van de wateroever plaatsen. Ook moet de beschoeiing (de door het schap aanlegde oeverversteviging) blijven zoals die is. In veel tuinen wordt een terras aan het water aangelegd, maar dat mag niet meer als de beschoeiing daardoor verandert.
Het schap gaat de komende maanden inventariseren om hoeveel overtredingen het gaat. Wie iets heeft aangelegd dat geen hinder veroorzaakt, mag daarvoor alsnog een keurvergunning aanvragen. Bouwwerken die de doorstroming wel belemmeren moet de bewoner opruimen. In huur– en koopcontracten voor nieuwbouwwoningen worden de nieuwe regels als voorwaarden opgenomen.