„Weinig aandacht voor veiligheid in hoger onderwijs”
Instellingen voor hoger onderwijs hebben geen structurele en integrale aandacht voor veiligheidsmanagement en crisisbeheersing. Intern is men op deze terreinen bovendien „veelal verkokerd”, terwijl de betrokkenheid van medewerkers en studenten bij het veiligheidsbeleid bovendien gering blijkt.
Deze harde conclusies trekt het COT, Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, in een rapport over veiligheidsmanagement en crisisbeheersing in het hoger onderwijs.
Bij het beheersen van de risico’s op het gebied van kennisveiligheid, zoals kennisfraude en het voorkomen van het uitlekken van gevoelige informatie, loopt het hoger onderwijs „in het algemeen sterk achter”, stelt het COT.
Voorzitter U. Rosenthal luidde woensdag dan ook de noodklok bij de discussie over dit rapport ter gelegenheid van het afscheid van directeur-generaal J. Vrolijk van het ministerie van OCW.
Vrolijk zelf onderstreepte dat verschillende zorgwekkende incidenten rond bijvoorbeeld de bedreiging van onderzoekers en hun familieleden door activisten die bezwaar hebben tegen het object of de aanpak van bepaald onderzoek niet genegeerd mogen worden. Rosenthal meldde dat voor de screening van personeel nieuwe regelgeving kan worden verwacht.