Binnenland

Srebrenica-overlevenden betogen bij VN-hof

Vijftig overlevenden en nabestaanden van slachtoffers van de massaslachting in Srebrenica zijn dinsdag vanuit Sarajevo naar Nederland vertrokken. Zij willen donderdag betogingen houden in Amsterdam en in Scheveningen, waar in de VN-gevangenis enkele Srebrenica-verdachten van het Joegoslavië-tribunaal worden vastgehouden.

ANP/DPA
30 June 2004 08:40Gewijzigd op 14 November 2020 01:22

Advocaten van de nabestaanden proberen al enige tijd een schadevergoeding los te krijgen van de Nederlandse staat. Zij verwijten Dutchbat, het Nederlandse VN-bataljon onder overste Karremans, dat het niet genoeg gedaan heeft om Srebrenica te beschermen. Na de val van de enclave op 11 juli 1995 werden zeker 7000 Bosnische moslims vermoord.

Tot de groep behoren veertig vrouwen die lid zijn van de vereniging Moeders van de enclaves Srebrenica en Zepa en tien studenten van wie de ouders zijn afgeslacht bij de genocide van Srebrenica. Tijdens hun betogingen worden zij vergezeld door Nederlandse en Duitse medestanders.

De massaslachting na de Bosnisch-Servische verovering van Srebrenica wordt beschouwd als grootste oorlogsmisdaad op Europese bodem sinds de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.

Morgen houdt een delegatie van de beweging Moeders van de enclaves Srebrenica en Zepa om 11.00 uur een stil protest op het Plein in Den Haag. Daar gaan ze een groot spandoek ontrollen met daarop de namen van vermiste en vermoorde mannen. De advocaten van de moeders willen een brief aanbieden aan een vertegenwoordiger van het ministerie van Defensie waarin dat ministerie aansprakelijk wordt gesteld voor de dood van hun geliefden.

Morgenmiddag reizen de vrouwen en hun advocaten door naar Amsterdam voor een betoging op de Westermarkt, die rond 15.00 uur begint. Hierna hebben de vrouwen een ontmoeting met medewerkers van het Anne Frank Huis. Om 19.00 uur staat de laatste protestbijeenkomst van de dag gepland op het Leidseplein in Amsterdam.

Op zondag 11 juli staan Srebrenica-herdenkingen gepland in het Bosnische Potocari en in Den Haag. De bijeenkomst op het Plein in Den Haag krijgt volgens medeorganisator het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) als speciaal thema ”Srebrenica vluchtelingen in Nederland: Wij stonden erbij en hebben gefaald - en weer willen wij niet beschermen”. Daarmee wordt gedoeld op de voorgenomen gedwongen uitzetting van vluchtelingen uit Srebrenica door minister Verdonk.

De herdenking in Den Haag begint op 11 juli om 15.15 uur met een stille omgang, gevolgd door toespraken. Rond 16.15 uur laten de deelnemers als afsluiting van de plechtigheid een groot aantal witte ballonnen op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer