Binnenland

Ontslagregels ter discussie

Minister Brinkhorst van Economische Zaken stuurt aan op versoepeling van de regels bij ontslag en op versobering van de vergoeding die mensen bij ontslag krijgen.

ANP
25 June 2004 06:59Gewijzigd op 14 November 2020 01:21

In zijn „groeibrief" die het kabinet vrijdag bespreekt, stelt de bewindsman de in Nederland gehanteerde kantonrechtersformule ter discussie en noemt hij Denemarken als voorbeeld.

De kantonrechtersformule houdt rekening met de duur van het dienstverband en met de leeftijd. In Denemarken gaat de duur van het dienstverband pas na twaalf jaar werk een rol spelen. Brinkhorst noemt dat land als „inspiratiebron".

Hij wil ook dat werkgevers bij ontslagen het beginsel van last–in, first–out minder strikt hoeven toe te passen, dus minder rekening houden met de duur van het dienstverband. Ook vindt de D66–bewindsman dat werkgevers te veel belemmeringen hebben om slecht functionerende werknemers te ontslaan.

Minister De Geus van Sociale Zaken sprak donderdag in een reactie nadrukkelijk van een concept. Hij zoekt een evenwicht tussen economische groei en het karakter van „sociale bescherming". „Wat mij betreft kan dat evenwicht nog wel wat beter", zei hij een dag voor het kabinet de brief bespreekt. Wat minister Zalm van Financiën betreft hoeft de groeibrief niet te worden afgezwakt, zei de bewindsman donderdag.

In de groeibrief stelt Brinkhorst dat ons land economisch achterop raakt. Gemiddeld werkt de Nederlander 1340 uur per jaar, tegenover 1615 uur in de rest van Europa en 1815 uur in de Verenigde Staten. Brinkhorst wil dan ook dat het kabinet verder gaat met besluiten die langer werken bevorderen. Zo moet het kabinet inzetten op een 40–urige werkweek bij overheidspersoneel en „bevorderen" dat dit ook gebeurt in het bedrijfsleven. Verder wil hij CAO’s „doorlichten" op bepalingen die belemmeren dat mensen na hun 65e doorwerken, als ze dat zelf willen.

De Geus staat niet op de weg van zijn collega, zo viel op te maken uit zijn uitspraken. Een 40–urige werkweek is volgens de minister voor velen „al schering en inslag". Een verlenging van de werkweek kan volgens de CDA–bewindsman „op zich geen kwaad."

Brinkhorst noemt als maatregelen die de economische groei kunnen bevorderen, ook het invoeren van een zogeheten green card, waardoor buitenlanders met een hoge opleiding gemakkelijker in ons land aan het werk kunnen. Ook verlaging van de vennootschapsbelasting, waardoor bedrijven minder belasting betalen over de winst, staat op zijn verlanglijstje.

De groeibrief Brinkhorst leidde tot verontwaardigde reacties bij de vakbeweging, maar de minister zei donderdagavond daarvan niet geschrokken te zijn. „Het is evident dat bij echte hervormingen alle conservatieve krachten zich verdedigen. Ik ben verheugd dat daardoor de aandacht wordt gevestigd op de echte problemen van dit land. Het gaat om een serieus vraagstuk."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer