Kamer akkoord met Europese grondwet
Een ruime kamermeerderheid kan zich vinden in het akkoord dat de EU-regeringsleiders eind vorige week hebben bereikt over een Europese grondwet. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Kamer over die grondwet.
CDA, VVD, D66 en PvdA zullen de Nederlandse burgers adviseren voor te stemmen in het referendum dat over deze grondwet wordt gehouden. GroenLinks weet het nog niet. De andere fracties overwegen een negatief stemadvies.
Nederland heeft tijdens de onderhandelingen in Brussel niet alles binnengehaald wat het had gewild, maar een kamermeerderheid vindt het resultaat toch voldoende. Premier Balkenende nam in het debat krachtig afstand van de kritiek dat Nederland op de EU-top „met de staart tussen de benen is afgedropen.”
Hij noemde het akkoord „zeer aanvaardbaar.” Vooral de verklaring in de grondwet dat lidstaten in economisch goede tijden extra hun best moeten doen om hun overheidsfinanciën op orde te krijgen, stemt de premier tevreden.
VVD, D66 en SP zeiden woensdag tevreden te zijn dat de naam van God niet wordt genoemd in het voorwoord van de grondwet. CDA-kamerlid Van Dijk is blij met de „evenwichtige” preambule, die verwijst naar het „culturele, religieuze en humanistische erfgoed van Europa.”
Rouvoet (ChristenUnie) vindt het voorwoord echter „vlees noch vis.” Hij noemde het „merkwaardig” dat het humanisme wel met zoveel woorden wordt genoemd, maar de Joods-christelijke religie niet. „Een bewuste en daarom verdrietige miskenning van de christelijke wortels van Europa”, oordeelde SGP- kamerlid Van der Staaij. ChristenUnie en SGP vroegen zich af of de regering zich wel hard genoeg heeft ingespannen voor een verwijzing in de preambule.
Premier Balkenende ontkende dat hij het er bij heeft laten zitten. „Tot op het laatst hebben wij gekeken naar de mogelijkheden. Mijn voorkeur ging ernaar uit om naast het humanisme ook de Joods-christelijke religie te noemen. Dat is niet gelukt.” De minister-president vindt de overeengekomen preambule „een evenwichtig compromis.”
Balkenende en minister Bot van Buitenlandse Zaken zien het referendum over de grondwet met vertrouwen tegemoet. Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de volksraadpleging wordt gehouden. Evenmin is duidelijk wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt. De EU-leiders komen waarschijnlijk volgende week dinsdag opnieuw bijeen om te bespreken wie het moet worden.