„Ophef over Cliteur en Spruyt onterecht”
Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vindt de ophef over het ontbreken van beveiliging voor publicist Cliteur en directeur Spruyt van de Edmund Burkestichting niet terecht.
De bewindsman wijst het verwijt dat de overheid zou hebben gefaald bij de bescherming van deze twee opiniemakers van de hand. Hij zei dat dinsdag tijdens een debat dat op verzoek van LPF-kamerlid Eerdmans en zijn GroenLinks-collega Halsema plaatshad.
Beide parlementariërs vinden dat er grote ongelijkheid is bij de persoonsbeveiliging. Politici krijgen tijdens verkiezingscampagnes al beveiliging zonder dat ze bedreigd zijn, mensen als Cliteur en Spruyt moeten het helemaal zonder stellen.
Cliteur stopte eerder dit jaar met zijn column voor het tv-programma Buitenhof, omdat hij zich bedreigd en onvoldoende beschermd voelde. Spruyt deed aangifte nadat hij verschillende keren te horen had gekregen dat hij niet lang meer te leven had. Zo voegde een man hem na afloop van een debat in Utrecht toe dat hij Spruyt zou neerschieten en dat hij daar graag twintig jaar cel voor over zou hebben.
Eerdmans en Halsema vinden dat de overheid in zulke gevallen voor beveiliging moet zorgen. In het huidige systeem is volgens de GroenLinks-politica iemands functie bepalend en niet de ernst van de bedreiging. Ook PvdA’er Kalsbeek had twijfels of er wel een goede afweging plaatsheeft op het moment dat figuren buiten de politiek worden bedreigd.
Volgens Remkes was alle ophef misplaatst. Iedere burger die wordt bedreigd en niet langer in staat is voor de eigen veiligheid te zorgen, kan volgens hem op bescherming van de overheid rekenen. Bij Cliteur was volgens hem geen sprake van concrete bedreigingen, terwijl Spruyt te laat aangifte deed.
Eerdmans zei staande te houden dat de overheid tegenover Spruyt tekort was geschoten. „Hij weet zelfs wie hem hebben bedreigd, maar de politie doet er niets mee.”
Tijdens het debat zou ook worden ingegaan op de recente bedreigingen aan het adres van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken, maar aan die kwestie zal nu een spoeddebat worden gewijd. Verdonk werd vorige week met ketchup besmeurd door activisten. LPF-fractieleider Herben sprak er gisteren tijdens het vragenuurtje zijn ongenoegen over uit dat het verantwoordelijke duo door de rechter op vrije voeten werd gesteld. Ook minister Remkes gaf aan hier ongelukkig mee te zijn. Het spoeddebat zal morgen worden gehouden.