Binnenland

Romeins offerbeeldje bij Colmschate opgegraven

Bij opgravingen in Colmschate zijn resten van een oude nederzetting uit de Germaanse tijd gevonden, inclusief een Romeins offerbeeldje. Het is uitzonderlijk dat een dergelijk kunstvoorwerp buiten het voormalige Romeinse Rijk wordt gevonden, aldus de gemeente Deventer maandag.

Van onze correspondent
22 June 2004 08:13Gewijzigd op 14 November 2020 01:20

De afgelopen twee jaar is archeologisch onderzoek uitgevoerd in Colmschate, ten oosten van Deventer. Het onderzoek betreft de Romeinse tijd en heeft veel informatie over de leefstijl en denkwereld van de Germanen opgeleverd.

Dezen bezaten diverse luxe snuisterijen. Tussen de zelfgemaakte potten en bekers van klei komen Romeinse drinkbekers, kommen en schalen en drinkglas voor. Ook werden koperen munten, messen, en sieraden opgegraven.

De meest bijzondere vondst is een messing beeldje ter grootte van 7 centimeter van de Romeinse overwinningsgodin Victoria. Zij is herkenbaar aan de vleugels op haar rug, de globe waarop zij staat en aan haar vaste attributen: de lauwerkrans en het palmblad. Het beeldje is omstreeks de tweede helft van de derde eeuw na Christus tijdens de bouw van een huis neergelegd in een paalkuil naast de huisingang. Vermoedelijk hebben de toenmalige bewoners door het brengen van een bouwoffer goden of huisgeesten willen vragen in de toekomst over hun woning en de bewoners te waken.

Dat een dergelijk beeldje ver buiten de Romeinse rijksgrens wordt gevonden is uitzonderlijk. Uit de verre omgeving zijn zulke kunstvoorwerpen niet bekend.

De huizen van deze Sallandse Germanen hadden bijgebouwen, ambachtelijke schuurtjes (hutkommen) waar onder meer bronzen voorwerpen werden gemaakt. Daarbij zijn diepe waterputten opgegraven. Opmerkelijk zijn de trekossen die bij de huizen ritueel begraven werden. De nederzetting was voorzien van een lichte houten omheining waarin enkele doorgangen zaten.

De bouwwijze van het huis waarin het beeldje is gevonden, wijkt sterk af van wat gebruikelijk is bij de Germanen omdat het Romeinse constructietechnieken vertoont.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer