Buitenland

Raket met satellieten was uit koers geraakt

Dat de Europese vluchtleiding in de nacht van donderdag op vrijdag het contact met een net gelanceerde raket kwijtraakte, komt doordat de raket uit koers was geraakt. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van ruimtevaartbedrijf Arianespace. Hoe dat kon gebeuren, is nog niet bekend.

ANP/DPA
26 January 2018 02:40Gewijzigd op 16 November 2020 12:29

De raket moest twee satellieten in een baan rond de aarde brengen. De sondes doen het goed, maar ze zijn nog niet aangekomen op hun bestemming, ongeveer 35.000 kilometer van de aarde. De vluchtleiding is aan het uitrekenen hoe ze daar alsnog kunnen komen.

De raket was zonder problemen losgekomen van de ruimtebasis in Kourou in Frans Guyana. Ruim negen minuten na de lancering ging het contact met de raket verloren. Desondanks werden de satellieten in een stabiele baan rond de aarde afgeleverd.

Het gaat om twee satellieten voor de telecommunicatie, een voor een bedrijf uit Luxemburg en een voor een bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten. De Luxemburgse satelliet heeft een Amerikaans wetenschappelijk instrument mee, GOLD genaamd. Dat doet onderzoek naar de rand van de dampkring. Daar gaat de atmosfeer langzaam over in het heelal. Het gebied wordt constant beïnvloed door het weer op aarde, door deeltjes van de zon en door het magnetische veld van de aarde. Satellieten hebben soms last van verstoringen daar, maar het is niet bekend wat er precies gebeurt en hoe dat invloed heeft. Het is de eerste keer dat de Verenigde Staten een commerciële satelliet gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.

De lancering gebeurde met een Europese Ariane 5-raket. Die staat bekend om zijn betrouwbaarheid. Meer dan tachtig lanceringen op rij waren geslaagd. De laatste mislukte vlucht was in december 2002.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer