„PThU, een jonkie van een universiteit”
De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) heeft dinsdag vol enthousiasme haar 10-jarig bestaan gevierd in de Martinikerk en de Nieuwe Kerk in Groningen. Het is „een jonkie van een universiteit, die bruist van vitaliteit en die staat op de schouders van eerbiedwaardige voorgangers.”
PThU-rector prof. dr. Mechteld Jansen gaf de aftrap tijdens een druk bezochte jubileumbijeenkomst. Zo’n 350 relaties, (oud)studenten en (oud)medewerkers waren naar Groningen afgereisd om te luisteren naar korte preken, toespraken en masterclasses. Ook konden ze actief meedoen aan workshops, waaronder een pubquiz, een discussie over geloof en wetenschap en een theologische stadswandeling.
De PThU zou de PThU niet zijn, aldus prof. Jansen, als zij ook niet met „een beetje bravoure en zelfverzekerdheid” naar de toekomst kijkt. Vandaar dat cabaretier Vincent Bijlo werd uitgenodigd om de officiële opening van het programma luister bij te zetten.
Bijlo is vanaf zijn geboorte blind. Zijn bijdrage was vol beeldspraak over het licht, gelardeerd met kritiek op deze tijd. Zoals ten aanzien van de opdringerige aanwezigheid van de smartphone, die altijd maar licht afgeeft en alleen berichten spuwt, maar niet leidt tot werkelijke kennisoverdracht. „Er is te veel licht, we moeten dimmen. Het licht zit in onszelf. Dat is onze uitstraling. Ik hoop dat dít nooit uit zal gaan: die band tussen mij en het licht.”
Pizzapreek
Diverse ”pizzapreekjes” volgden tijdens een overvloedige pizzamaaltijd. De Amsterdamse predikant ds. Elsbeth Gruteke benadrukte in haar bijdrage dat het Koninkrijk van God nu al begonnen is, met de komst van Jezus. Het Koninkrijk laat overal in de wereld sporen na. Zij verwees naar het onlangs afgesloten Joegoslaviëtribunaal. „Het is troostvol dat er internationaal recht gedaan wordt aan de slachtoffers. Ik zie dat als een spoor van Gods Koninkrijk.”
Prof. dr. W. H. Th. Moehn, bijzonder hoogleraar namens de Gereformeerde Bond aan de PThU in Amsterdam, borduurde voort op de metafoor van het licht, refererend aan de berijmde Psalm 36: „Uw licht doet klaarder dan de zon, ons ’t heuglijk licht aanschouwen”. Prof. Moehn: „God is Licht. Bij Hem is geen duisternis. Voor de dichter is dat tot troost en houvast in het donker van de tijd. Licht van Boven valt over ons bestaan als theologen. De actieradius van het licht is wijd, want sinds Pinksteren ontsteekt de Heilige Geest het licht in mensenharten onder alle volken.”
Dr. Lieke Werkman, PThU-docent in Groningen, zei dat mensen het licht van God niet in de greep kunnen krijgen, maar slechts glimpen in de duisternis van deze wereld. „Minder heroïsch, maar niet minder hoopvol.”
Eredoctoraten
Het tweede deel van de bijeenkomst bestond uit een academische plechtigheid. Vertegenwoordigers van partneruniversiteiten feliciteerden de PThU met het tweede lustrum. De PThU reikte eredoctoraten uit aan prof. dr. Beatrice de Graaf van de Universiteit Utrecht en de Zuid-Afrikaanse theoloog prof. dr. Dirkie Smit, emeritus hoogleraar van de Universiteit van Stellenbosch.
Prof. Smit werd toegesproken door prof. dr. Frits de Lange (PThU). Smit was een van de auteurs van de zogeheten Belhar-confessie, een belijdenisgeschrift dat stelling nam tegen de apartheid.
Terrorismedeskundige De Graaf werd voorafgaand aan de plechtigheid geïnterviewd door verschillende studenten. Zij vertelde hoe zij tijdens haar colleges vanuit een christelijke inspiratie met studenten in debat gaat en vragen rond het kwaad en de verzoening aan de orde stelt, onder meer aan de hand van de erfzondeleer van Augustinus.