Binnenland

TBS-kliniek wijst kunstwerk af

De meeste patiënten en veel personeelsleden van de Pompekliniek in Nijmegen, een inrichting voor TBS’ers, zijn tegen de plaatsing van een metershoog kunstwerk bij de toegangshekken van de kliniek. Het kunstwerk stelt een scorebord voor, waarop actueel wordt bijgehouden hoeveel patiënten opgesloten zitten en hoeveel patiënten buiten de poorten van de kliniek verblijven.

ANP
18 June 2004 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 01:20

Het kunstwerk is in opdracht van de directie van de kliniek ontworpen en moet dit najaar klaar zijn. Directeur J. Poelmann vindt dat het scorebord „perfect de spanning uitbeeldt tussen het opgesloten houden van delinquenten en het toestaan van proefverlof. Het is goed om daarover discussie op te roepen.”

De meeste bewoners van de kliniek zijn tegen de plaatsing van het scorebord, omdat zij vrezen dat door het openlijk tonen van cijfers hun verlofregeling weer in gevaar komt.

Uit het deze week verschenen personeelsblad van de Pompekliniek blijkt dat er onder de werknemers zeer verschillend wordt gedacht over het aanstaande kunstwerk. Sommigen noemen het „een circusachtige blamage.” Anderen menen dat het ontwerp van de Amsterdamse kunstenaar André van Bergen weliswaar creatief is, maar vinden plaatsing heel onverstandig.

„Het tonen van cijfers speelt in op reële en irreële angsten binnen de samenleving voor TBS’ers. De confrontatie met het gegeven dat er dagelijks tientallen patiënten „vrij” rondlopen kan licht hysterische vormen aannemen. Laat ons vooral in de luwte blijven. We komen, al dan niet gedwongen, vaak zat in de publieke belangstelling”, aldus een personeelslid in de brievenrubriek.

Anderen zijn het evenwel met de directie eens dat een „prikkel dat onze mannen ook deel uitmaken van de wereld waarin de oppassende burger zijn schreden zet” juist heel goed is. Beleidsmedewerker P. Aquarius stelt dat het kunstwerk nu al zijn waarde bewijst doordat het aantoont dat er niet veel verschil is tussen de discussies over TBS en vrijheid binnen en buiten de kliniek.

De Pompekliniek heeft zelf de laatste tijd enkele ernstige incidenten met TBS’ers meegemaakt. Vorig jaar december vermoordde een buiten de kliniek wonende patiënt een medebewoner. Hij begroef hem levend. Ook heeft de directie van de kliniek onlangs 10.000 euro smartengeld betaald aan een vrouw die verkracht werd door een TBS’er op proefverlof. Volgens Aquarius is dat echter geen reden om de komst van het omstreden kunstwerk af te blazen. „Het gaat heel af en toe fout, maar het gaat honderden keren goed. En dat kan zo’n scorebord ook laten zien.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer