Binnenland

Boekverkoper John de Slegte overleden

John de Slegte, voormalig directeur-eigenaar van de bekende keten van winkels in tweedehands boeken, is overleden. Hij stierf zondag op 77-jarige leeftijd in Noordwijk, zo heeft de familie bekendgemaakt. John de Slegte scharrelde tot het laatst van zijn leven tussen de boeken.

Cultuurredactie
17 June 2004 11:48Gewijzigd op 14 November 2020 01:20

John behoort tot de derde generatie van De Slegte-boekverkopers. De grondlegger is grootvader Jan, lantaarnopsteker van beroep. Behalve aan het opsteken van licht besteedt hij -in het begin van de vorige eeuw- zijn tijd aan het kopen en verkopen van tweedehands boeken. Zijn boekenkarretje in de Rotterdamse Burgemeester Roosstraat is het begin van het grootste tweedehands boekenimperium van de Benelux. Op dure A-locaties in de grote steden is De Slegte aanwezig; zestien filialen in Nederland, negen in België. Het 26e filiaal is een website op internet.

Het aanbod bij de Slegte is breed. Naast tweedehands boeken vullen restpartijen nieuwe boeken de schappen. De consument kan er terecht voor een tweedehands Büch of een nieuwe Van Moerkerken, de fotograaf en cineast. Elke winkel heeft zijn eigen assortiment; de voorraden worden niet centraal bijgehouden en eenmaal per jaar worden inkoop en verkoop van elkaar afgetrokken.

Behalve tweedehands boeken en ramsjvoorraden verkoopt De Slegte regelmatig verzamelitems uit privé-bibliotheken, zoals die van Boudewijn Büch en Gerard Reve.

De toekomst De Slegte lijkt zeker. Na de uitvinding van tekstverwerker en correctietoets zwelt het boekenaanbod aan tot een vloedgolf, terwijl de verkoopcijfers pas op de plaats maken. Om het aanbod aan nieuwe titels bij te kunnen benen, moeten boekwinkels vaker hun etalages opnieuw inrichten en met hun voorraden opschonen. De restanten vinden roemloos hun weg naar De Slegte. De voornaamste concurrenten op dit boekengebied zijn de Witte Boekhandel en in mindere mate V&D.

John de Slegte regeerde zijn boekhandel 35 jaar. Hij hield zich op de hoogte door van filiaal naar filiaal te trekken en kende zodoende het grootste deel van zijn vaste personeel. Intussen pikte hij hier en daar een boekje mee voor zijn privé-verzameling. Wat daarmee gebeurt, is niet bekend. Met veilingen heeft De Slegte zich nog niet beziggehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer