Binnenland

Verspreidingsgebied processierups groeit

Het gebied waar de eikenprocessierups voorkomt, is dit jaar groter dan ooit. De rups is nu ook gesignaleerd in grote delen van de Betuwe, het Rijk van Nijmegen, Doetichem en Didam.

ANP
17 June 2004 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 01:20

H. Jans van het Provinciale Bureau Medische Milieukunde in Breda maakte dit woensdag bekend. Hij verwacht niet dat de plaag zo omvangrijk wordt als in 1996. Toen hadden naar schatting 60.000 tot 100.000 mensen gezondheidsklachten.

De rupsen worden bestreden door ze in de bomen weg te branden of te zuigen. Dit jaar is ook op grote schaal gewerkt met een biologisch bestrijdingsmiddel. Daarmee zijn naar schatting 60.000 bomen besproeid. De effectiviteit van het middel wisselt, aldus Jans.

Zijn bureau coördineert de voorlichting aan onder meer gemeenten, particulieren, campings en organisatoren van evenementen. Het loopt storm wat het aantal vragen betreft, aldus Jans.

De eikenprocessierups komt alleen voor in eikenbomen. Het beestje dankt zijn naam aan de manier waarop het zich in grote aaneengesloten colonnes verplaatst. Elke rups produceert maximaal 1 miljoen brandhaartjes. Die kunnen de huid, de ogen en de bovenste luchtwegen irriteren. In extreme gevallen kan zelfs blijvend letsel ontstaan. Na verpopping van de rupsen blijven die haartjes nog jarenlang actief.

Afgezien van enkele incidentele meldingen in het begin van de vorige eeuw zijn de eerste rupsen eind jaren ’80 gesignaleerd in de Brabantse Kempen. Na het hoogtepunt in 1996 was er sprake van een duidelijke afname van het aantal beestjes. Vanaf 2000 neemt het aantal echter weer toe, vooral buiten Brabant. De rupsen komen nu ook voor in Gelderland, Limburg, Zuid-Holland en Zeeuws-Vlaanderen.

Waardoor het aantal rupsen na 1996 aanvankelijk fors verminderde, is niet duidelijk. Datzelfde geldt voor de toename van de afgelopen jaren. Hoeveel geld er is gemoeid met de bestrijding van de overlast, is niet bekend. De kosten komen voor rekening van de individuele gemeenten, wegbeheerders zoals Rijkswaterstaat en particulieren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer