Muur van Mussert voorlopig niet weg
De Muur van Mussert in Lunteren blijft voorlopig staan. Zowel de landelijke overheid als de gemeente Ede heeft verzoeken gekregen om van de muur een monument te maken.
En zo lang er een aanvraag ligt, geldt zogenoemde voorbescherming. Het betekent dat gedurende de tijd dat de gemeente de verzoeken bestudeert, er geen sloop mag plaatshebben. Dat schrijft minister Van Engelshoven in antwoord op schriftelijke vragen van het SP-Kamerlid Kwint en zijn D66-collega Bergkamp. In totaal hebben vijf organisaties op nationaal en lokaal niveau bij de gemeente Ede een verzoek ingediend om van de muur een monument te maken.
Als de gemeente Ede er geen monument van maakt, dan kan volgens de minister „van rijkswege bescherming worden overwogen.”
De bewindsvrouw werkt momenteel aan een inventarisatie van militaire herinneringsobjecten. Daarin zou de muur ook een plek kunnen krijgen. De studie zal ingaan op mogelijke bescherming van deze objecten. Ook de zwarte bladzijden uit de geschiedenis moeten daarin een plek krijgen, zo schrijft de minister. De verkenning moet eind volgend jaar klaar zijn. De muur, die in slechte staat verkeert, zal volgens Van Engelshoven voor die tijd niet verloren gaan.
De NSB gaf in de jaren dertig van de vorige eeuw opdracht om wat nu de Muur van Mussert heet, te bouwen. Op deze plek hield NSB-leider Anton Mussert toespraken waar tienduizenden mensen op afkwamen. Van het geheel zijn nu alleen nog een stuk muur en een deel van een amfitheater over. Het object is het enige overgebleven bouwwerk van de NSB.
De muur bevindt zich op camping De Goudsberg. De eigenaar wil het geheel slopen zodat er meer plaats komt voor vakantiehuisjes. Dat leidde tot veel protesten. Van Engelshoven is voorstander van bescherming, maar ze wijst er in haar antwoorden ook op dat de bedrijfsvoering van de camping aandacht verdient.