Binnenland

Gemeenten krijgen hulp van interventieteams

Gemeenten en instellingen kunnen vanaf het najaar bij problemen van etnische aard de hulp inroepen van interventieteams. De teams nemen de taken over van het team Marokkaans Nederlands Interactie Jeugd (MNITJ), dat de afgelopen twee jaar succesvol is gebleken, aldus H. el Madkouri van FORUM, instituut voor multiculturele ontwikkeling.

ANP
16 June 2004 17:37Gewijzigd op 14 November 2020 01:20

Forum was de initiatiefnemer tot de oprichting van het MNITJ. Volgens R. Witte, woordvoerder van FORUM is ervoor gekozen de nieuwe teams in te richten naar thema’s en niet naar nationaliteit. „Medewerkers van FORUM, maar ook politiemensen, politici, onderzoekers en andere deskundigen van allochtone en autochtone afkomst kunnen gevraagd en ongevraagd gemeenten adviseren", aldus Witte.

De teams, die worden ondersteund door het ministerie van Integratie en Vreemdelingenzaken, gaan zich richten op jeugd en veiligheid, relationeel geweld – waar ook eerwraak en de problemen met loverboys onder vallen –, inter–etnische spanningen en de toegang van voorzieningen in gemeenten. Volgens Witte ontbreekt het bij het lokale bestuur en instellingen bij bepaalde gebeurtenissen aan deskundigheid en kunnen de interventieteams uitkomst bieden.

El Madkouri was secretaris van het MNITJ. Hij vertelt dat het team vorig jaar augustus werd gebeld door de gemeente Amsterdam, nadat een politieagent de Marokkaan Driss Arbib had doodgeschoten op het Mercatorplein. De gemoederen tussen de politie en Marokkanen liepen daarna hoog op.

El Madkouri: „Wij hebben toen als team gesproken met de direct betrokkenen en een gesprek geregeld tussen hen en burgemeester Cohen. Dit was een voorbeeld van een kortlopende interventie, maar zo zijn we een jaar bezig geweest in de gemeente Ede waar na de aanslagen van 11 september de verhoudingen tussen de Marokkaanse jeugd en de gemeenschap verstoord raakten. Daar heeft het heel veel tijd gekost om de mensen bij elkaar te brengen." Dat het team wordt opgeheven en vervangen door vier nieuwe interventieteams, ziet hij als een compliment.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer