Steun ouders voor lerarenstaking flink gedaald
De steun van ouders voor de tweede landelijke staking van leraren in het basisonderwijs is flink gedaald, blijkt uit een peiling van televisieprogramma EenVandaag. Ouders die weinig begrip hebben, zeggen dat leraren best blij mogen zijn met wat ze inmiddels bereikt hebben.
Volgens het onderzoek staat nog maar 62 procent van de ouders achter de staking van dinsdag. In september steunde 85 procent van hen de eerste landelijke staking. Veel basisschoolleraren leggen dinsdag voor de tweede keer het werk neer omdat ze ontevreden zijn met de werkdruk en de hoogte van hun salaris. Volgens het onderzoek, gehouden onder duizend mensen, is een op de vijf ouders hierdoor in de problemen gekomen met de opvang van de kinderen.
Het kabinet heeft 430 miljoen toegezegd om de werkdruk te verlagen en 270 miljoen euro om de salarissen te verhogen. De meesters en juffen vinden dit echter te weinig.
„Als je net 700 miljoen euro hebt gekregen om de problemen concreet op te lossen mag je in je handen klappen, geen enkele andere groep krijgt dit van de overheid”, zegt een van de ouders. „Ik ben er zelfs erg boos over. Op deze manier dwing je geen zaken af, zeker niet in een sector waar het gaat om kinderen. Lobby dan beter in plaats van het over de schutting van de ouders te gooien”, stelt een andere ondervraagde ouder. Ook klagen ouders dat ze op extra kosten gejaagd worden doordat ze opvang moeten regelen.
Ouders die wel begrip tonen voor de lerarenactie stellen dat het tijd wordt dat we als maatschappij investeren in goed onderwijs.
Uit een peiling van belangenorganisatie Ouders & Onderwijs kwam vorige week naar voren dat minder dan de helft van de ouders achter de lerarenstaking staat.