„Werken in Gods koninkrijk kan ook in een financiële functie”
Als coördinator financiële zaken van een zorgstichting verricht Marieke Kortleven (38) uit Leerdam zowel ‘ambachtelijk’ boekhoudwerk als controllerstaken. Een eenmanspost met werkpieken. Een bewuste keus, niet gericht op het grote geld.
Als kind keerde ik al vaak mijn spaarpot om en sloeg aan het rekenen. Soms wel iets te vaak in de ogen van mijn ouders. Ik was er later op school ook heel goed in. Geruime tijd twijfelde ik of ik de heao zou gaan volgen. Dat had niet te maken met de inhoud van de colleges, maar meer met de vraag wat ik er later mee zou kunnen doen. Cijferen heeft gevoelsmatig iets kils. Ik heb me altijd willen richten op hulp aan de medemens, wilde graag in Gods Koninkrijk bezig zijn. Maar dat kan ook in een financiële functie, zo zag ik gaandeweg in. Op de opleiding werd ons verteld wat je minstens zou moeten gaan verdienen. Daar had ik niets mee, daar kwam ik niet voor.
Ik vond een stageplek bij Zending Gereformeerde Gemeenten in Woerden. Dat mondde tijdens mijn studie uit in een baantje voor één dag bij het Kerkelijk Bureau. Na de heao vond ik er een volledige baan. Ik was voor tal van landelijke instellingen op financieel terrein dienstbaar. Met de komst van nieuwe software voor alle onderdelen werd ik het enige aanspreekpunt. Ik moest de rest van mijn werk in steeds minder tijd verrichten. Dat bleef niet zonder gevolgen. In 2014 zat ik twee maanden thuis met een burn-out. De rest van het jaar had ik nodig om weer langzaam aan de slag te gaan.
Non-profitsector
Ik had al snel in de gaten dat het beter voor me zou zijn om naar wat anders om te zien. Ik heb niet zomaar gesolliciteerd, maar me gericht op banen die bij me passen: in de zorg, het onderwijs en de non-profitsector. Het werd stichting De Wittenberg in Haaften met onder meer een zorgcentrum met een zestigtal bewoners en 34 aanleunwoningen.
Ik ben coördinator financiële zaken, echt een eenmanspost. Een baan voor 28 uur per week. In het bedrijfsleven had ik misschien meer kunnen verdienen, maar dit is een bewuste keus. Ik heb heel afwisselend werk. Ik ben boekhouder, maar zit ook bij het managementteam aan tafel en voer gesprekken met het zorgkantoor. Bij zorgverzekeraars krijg je de mensen meestal niet persoonlijk te spreken, maar ze weten dat we goed werk leveren. Dit jaar is het gelukt om, samen met de teammanagers, het budget op te hogen. Geweldig, toen mocht van mij even de vlag uit.
Soms komt een bewoner vragen waar hij zijn handtekening moet zetten. Of er komt iemand met een vraag over een formulier van het Centraal Administratie Kantoor. Voor vragen van bewoners of familie heb je officieel geen tijd, maar zolang het beperkt blijft, mag ik graag iemand helpen. De opluchting die je op die gezichten ziet, is onbetaalbaar.
Een tijdje terug heb ik een mevrouw die bleek haar rekeningen niet te kunnen betalen, geholpen een regeling op te stellen. Er is veel eenzaamheid en lang niet alle kinderen gedragen zich zoals dat behoort. Dan probeer je zo’n mevrouw te helpen.
De zorg voor ouderen blijft in beweging. De financieringseisen veranderen ieder jaar. Het zorgkantoor richt zich steeds meer op het aanbieden van pakketten thuis. Er wordt gevraagd om creatief te zijn. Zeker bij de dagbesteding zie je daardoor heel leuke dingen.
Tuincentrum
In plaats van achter de tv te zitten, worden bewoners meegenomen naar een tuincentrum, er wordt gezwommen met cliënten en de tuin wordt omgevormd tot een belevenistuin met de mogelijkheid om te ruiken en te voelen. Compleet met oude attributen van vroeger, zoals een wasrek. Dat kost ons niets, want het wordt gefinancierd vanuit de vriendenstichting. Maar het voegt wel echt wat toe.”
Ook bezield werker? Stuur een mail naar econ@refdag.nl.
Loopbaan Marieke Kortleven
Marieke Kortleven groeide op in Krimpen aan den IJssel. Na het vwo volgde ze een studie bedrijfseconomie aan de Heao in Rotterdam. Tijdens haar stage werkte ze bij de Zending Gereformeerde Gemeenten in Woerden. Tijdens haar studie kon ze al een dag terecht bij het Kerkelijk Bureau van dit kerkgenootschap. Na de heao ging ze er voor 36 uur per week aan de slag. Na een burn-out werd ze 2,5 jaar geleden coördinator financiële zaken bij stichting Wittenbergzorg in Haaften. Sindsdien woont ze in Leerdam. Kortleven is ongehuwd en aangesloten bij de hervormde gemeente in haar woonplaats.