Herdenking Decembermoorden na ‘unieke’ eis
De jaarlijkse herdenking van de Decembermoorden in Suriname in Amsterdam heeft vrijdagavond een bijzondere lading. Het de eerste herdenking sinds de historische strafeis tegen Desi Bouterse. De huidige president van Suriname wordt gezien als hoofdverantwoordelijke van de vijftienvoudige moord.
Bouterse hoorde deze zomer twintig jaar cel tegen zich eisen. „Uniek”, vindt Dave Ensberg, die een toespraak houdt tijdens de herdenking. „Dat er na 35 jaar een strafeis is, hadden veel mensen nooit voor mogelijk gehouden.”
Tegelijkertijd is er veel onzekerheid over de afloop van het strafproces, na de zelfmoord van verdachte Ruben Rozendaal dit weekeinde. Hij was de enige verdachte die verklaarde dat Bouterse zelf twee slachtoffers had doodgeschoten. „Zelfmoord is altijd een persoonlijk drama voor de nabestaanden, maar nu is ook Suriname slachtoffer. Hij heeft nu eigen rechter gespeeld.”
Ensberg (1984) spreekt in het stadhuis van Amsterdam als vertegenwoordiger van de tweede generatie over de moorden van 8 december in Fort Zeelandia in 1982, die plaatsvonden ten tijde van het militaire regime van Bouterse. Zijn ouders waren twee jaar daarvoor uit Suriname gevlucht voor dezelfde legerleider.
Andere sprekers zijn onder anderen nabestaande Joy Baboeram, Tweede Kamerleden en advocaat Gerard Spong, die de Surinaamse regering in het verleden adviseerde over de omgang met de moorden. Voorafgaand is er een fakkeloptocht en wordt een minuut stilte gehouden voor alle slachtoffers van het militaire regime van Bouterse in de jaren tachtig.