Binnenland

Nationaal zwemdiploma bereikt mijlpaal

In Nieuwegein reikt voorzitter Pieter van Vollenhoven donderdagochtend het 15 miljoenste Nationale Zwemdiploma uit. Daarna ontvangt hij het eerste exemplaar van het vernieuwde zwemdiploma, dat een ander uiterlijk krijgt.

ANP
7 December 2017 11:38Gewijzigd op 16 November 2020 12:09

Vanaf 1 januari wordt de Nationale Norm Zwemveiligheid van kracht. De eisen voor de diploma’s worden wat strenger en in de lesprogramma’s is er meer aandacht voor zelfredzaamheid in het water en minder voor ‘mooi zwemmen’, aldus het Nationaal Platform Zwembaden NRZ.

Van de elf- tot zestienjarigen heeft 97 procent minimaal het A-diploma. In deze leeftijdsgroep heeft 3 procent geen zwemdiploma, melden het Mulier Instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport. Daaruit blijkt verder dat kinderen op steeds jongere leeftijd hun zwemdiploma halen: vorig jaar had 68 procent van de zes- en zevenjarigen ten minste het A-diploma, in 2012 was dat nog maar 47 procent.

Kinderen van ouders met een niet-westerse migratieachtergrond of met een laag inkomen halen minder vaak een zwemdiploma dan kinderen van ouders met een Nederlandse achtergrond of met een hoog inkomen.

Het Nationale Zwemdiploma bestaat sinds 1984. Daarvoor waren er in Nederland verschillende diploma’s. Zo kende de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) de zwemvaardigheidsdiploma’s A, B en C en hadden schipperskinderen hun eigen diploma’s.

In 1984 kwam er een einde aan de versplintering en werd het Nationale Zwemdiploma geïntroduceerd. Prins Bernhard reikte in dat jaar het eerste exemplaar uit van dit Basiszwemdiploma. In 1998 werd dat omgevormd naar een systeem met een A-, een B- en een C-diploma, het Zwem-ABC.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer