Binnenland

Intensievere samenwerking tegen cybercrime

Defensie, scholen en bedrijven gaan intensief samenwerken om de kennis op het gebied van cybersecurity te verbeteren en te vergroten. „Samenwerking is belangrijk. Samen moeten we Nederland veiliger maken”, stelt Hans Folmer, commandant van het Defensie Cyber Commando (DCC).

ANP
29 November 2017 14:18Gewijzigd op 16 November 2020 12:05
beeld ANP
beeld ANP

Defensie beschermt zijn eigen digitale netwerken, maar mag ook offensieve operaties uitvoeren bijvoorbeeld door in een militaire operatie computersystemen of een wapensysteem van een tegenstander te beïnvloeden. Interne en externe veiligheid zijn volgens Defensie meer dan ooit verweven. „De snelheid waarmee crises opkomen en de toegenomen verscheidenheid en complexiteit hiervan vragen ook van Nederland om een krijgsmacht die meer kan, met als doel een veiliger Nederland in een veiliger Europa en een veiligere wereld.”

Defensie wil daarom met partners cyberinformatie en specifieke kennis delen, vergaren en benutten. En daarbij zijn niet alleen whizzkids en specialisten welkom, maar ook leerlingen van Regionale Opleidingscentra (ROC’s). Vandaar dat het ministerie woensdag een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie (FME) en de Regionale Opleidingscentra (ROC’s). Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse NAVO oefening Cyber Coalition waarbij zowel militaire als civiele systemen digitaal worden aangevallen. Een aantal bedrijven zoals Thales, KPN, Siemens en CGI neemt deel aan deze twee weken durende oefening.

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: „Er zijn steeds meer digitale bedreigingen. Om Nederland techproof te maken, moeten we ons daartegen wapenen. Daarvoor moeten we samenwerken: kennis delen, personeel uitwisselen en de volgende generatie met cyberkennis opleiden.”

Bij de ROC’s kunnen op deze manier opleidingen worden verbeterd met de suggesties uit bedrijfsleven en Defensie en het zorgt voor betere perspectieven op een baan. „We weten dat er in deze beroepstak een groot tekort is aan mensen. Samen willen we mensen vooral bewust maken van dreigingen in de digitale omgeving en ze leren om abnormaal gedrag te herkennen. Ook is er bijvoorbeeld aandacht voor programmeren”, aldus Folmer. Defensie heeft al soortgelijke afspraken met onder meer andere departementen, universiteiten en hoge scholen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer