Personeel OCW is kritiek beu
Het grote verloop in topambtenaren bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is juist het gevolg van verbeteringen die bij het departement worden doorgevoerd. „Hun vertrek is onderdeel van de renovatie", zegt B. van de Geest, plaatsvervangend voorzitter van de ondernemingsraad van OCW.
„We zijn een beetje zat van dit gedoe", zegt hij naar aanleiding van de opheldering die de Tweede Kamer wil over misstanden op het departement. Het zou ontbreken aan politieke sturing, de ene na de andere topambtenaar vliegt de laan uit en miljoenen worden gespendeerd aan interim–managers en consultants. Volgens de ondernemingsraad zijn dit oude verhalen van mensen die zelf verantwoordelijk waren voor het ontstaan van de problemen. „Ze zijn niet onwaar, maar wel heel gedateerd. Het is een beetje wrang als mensen die zelf medeverantwoordelijk waren, hier nu mee komen."
Van de Geest zegt het volste vertrouwen te hebben in het project van de hoogste ambtelijke baas Van der Steenhoven, die het departement opener wil maken en wil zorgen dat bewindslieden en topambtenaren meer greep krijgen op de organisatie. Vorige week zei Van de Geest dat verhalen over graaiende ambtenaren en de ruzie tussen minister Van der Hoeven en toenmalig staatssecretaris Nijs schade toebrengen aan het verbeteringsproces en fnuikend zijn voor de motivatie van de ambtenaren.
Zondag liet de directeur arbeidsmarkt– en personeelsbeleid op OCW, J. Veringa, in een open brief al weten van alle kritiek op zijn ministerie zat te zijn. Hij schreef er zeker van te zijn dat alle dertig topambtenaren van het departement geen euro te veel hebben ontvangen. De kritiek op gebrek aan politieke leiding komt volgens hem van oud–collega’s die boter op hun hoofd hebben.