Omwonenden oneens met locatie basisschool Leerbroek
De Eben-Haëzerschool in Leerbroek krijgt een nieuw gebouw. Het college denkt te weten waar, maar omwonenden zijn het faliekant oneens met deze keuze. „Als het nodig is, schakelen we een jurist in.”
Het huidige schoolgebouw aan de Leerbroekseweg is bijna zestig jaar oud. „Het voldoet niet meer aan de eisen die het onderwijs stelt. Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor een goede huisvesting, zodat er optimaal les gegeven kan worden”, zo verdedigt SGP-wethouder Donker de noodzaak voor nieuwbouw.
De bestaande locatie ligt aan een doorgaande weg. Die is daarom vanwege de verkeersveiligheid minder geschikt. „Er is daar veel vrachtverkeer”, zegt Donker. Vandaar dat de gemeente een haalbaarheidsonderzoek hield naar de beste locatie voor het nieuwe gebouw. Dat moet onderdak bieden aan gemiddeld 210 leerlingen.
Het onderzoek leidde tot de selectie van vier locaties. Daaruit koos de raad eind januari een stuk grond achter het Hof van Leerbroek –een wooncomplex met zorgfaciliteiten– als meest geschikte plek. In die vergadering kreeg het college het verzoek het onderzoek uit te breiden en op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden.
Tijdens dat tweede onderzoek kwam de locatie Slagboom –in de oksel van de Leerbroekseweg en de Kerkweg– in beeld. „De agrariër daar wilde al langer verhuizen naar Meerkerk. Door de economische crisis gingen de plannen destijds de ijskast in. Nu is het weer actueel geworden”, selt Donker.
De wethouder vindt het een mooie locatie voor de school. „Het bedrijf verdwijnt uit de dorpskern en er ontstaat ruimte voor woningbouw.” Naast de school biedt het project ruimte aan 21 woningen. „Er is sprake van een win-win-winsituatie”, vindt Donker.
Daar zijn de omwonenden het volstrekt mee oneens. Een groep van negen gezinnen langs de Leerbroekse en de Kerkweg verzet zich met hand en tand tegen de plannen. Via brieven en inspraakrondes tijdens commissie- en raadsvergaderingen probeert de buurt het college ervan te overtuigen dat locatie Slagboom ongeschikt is.
„We zijn absoluut niet tegen de bouw van een nieuwe school, maar wel tegen deze plaats”, benadrukt een van hen die niet met zijn naam in de krant wil komen. „Er wordt vaak gezegd dat de school destijds aan de verkeerde kant van het dorp en van de weg is gebouwd. Als de school op de locatie Slagboom wordt gerealiseerd, gebeurt dat opnieuw. Alle 200 kinderen moeten vier keer per dag de weg oversteken.”
De omwonende wijst erop dat de Kerkweg en het Recht van Ter Leede smal en druk zijn. „Er rijden veel vrachtwagens en landbouwvoertuigen. Bovendien werkt het begin van de Kerkweg als een flessenhals. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. Je moet er niet aan denken dat de kinderen daar met hun fietsje tussen rijden.”
Ook hun eigenbelang speelt mee, geven de tegenstanders eerlijk toe. „De bewoners van de Kerkweg en het Recht van Ter Leede raken hun vrije uitzicht kwijt. Nu kijken we uit op een weiland, straks komt daar een woonwijk. Sommige bewoners worden ingebouwd.”
De raad gaf Burgemeester en Wethouders onlangs groen licht om de plannen voor de locatie Slagboom verder uit te werken. Wel vroegen de fracties om een veiligheidsonderzoek. SGP-raadslid Vermaat: „Laat de wethouder ook de omwonenden erbij betrekken, zodat het ook hun plan wordt.”
Dat zal niet meevallen, want de tegenstanders zetten de hakken in het zand. De anonieme omwonende: „Binnenkort bespreekt de raad de kwestie opnieuw. We hebben al contact met een jurist. Indien nodig schakelen we die in.”
Wethouder Donker is intussen druk bezig met het verkeersveiligheidsonderzoek. „Ik ga ervan uit dat we in goed overleg met de omwonenden de meeste bezwaren kunnen wegnemen.” Hij komt begin 2018 met een uitgewerkt plan bij de raad.