Zes peter en meters bij doop Amalia
In Den Haag werden vrijdag de voorbereidingen getroffen voor de doop van erfprinses Amalia, zaterdag in de Grote of Sint-Jacobskerk door de hervormde emeritus predikant C. A. ter Linden.
Meters (peettantes) van Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria zijn de Zweedse prinses Victoria en Máxima’s vriendin en huwelijksgetuige Samantha van Welderen barones Rengers-Deane. Prins Constantijn, Máxima’s broer Martin Zorreguieta, vice-president van de Raad van State Herman Tjeenk Willink en Willem-Alexanders vriend en huwelijksgetuige Marc ter Haar zijn de peters (peetooms).
Aanwezig zullen zijn de koninklijke huizen van België, Luxemburg en Zweden. Van Luxemburg komen de groothertog en de groothertogin. België wordt vertegenwoordigd door prins Filip en prinses Mathilde.
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima schenken eventuele giften ter gelegenheid van de doop van hun dochtertje Amalia aan projecten van het Oranje Fonds op de Nederlandse Antillen en Aruba. Die projecten zijn de Stichting Rose Pelletier op Curaçao en het kinderhuis Imeldahof op Aruba. De prins en prinses zijn beschermheer en beschermvrouwe van het Oranje Fonds.
De doopdienst zal, in de traditie van het huis van Oranje-Nassau, een zuiver protestants karakter dragen, hoewel prinses Máxima rooms-katholiek is en van plan is dat voorlopig te blijven. Zij volgt daarin grootvorstin Anna Paulowna, die met koning Willem II was getrouwd. Anna bleef haar orthodoxe geloof trouw en liet hiertoe in haar paleizen kapellen inrichten die ze liet volhangen met iconen.
Het is bekend dat prinses Máxima er weinig voor voelde om van godsdienst te veranderen alleen maar omdat zij met een protestantse man zou trouwen. Kiezen voor een religie vindt zij een zaak van hart en ziel. Ze heeft zich wel in het protestantse geloof verdiept en zal er door de opvoeding van Amalia en eventuele andere kinderen bij betrokken blijven. De ouders vinden de doop belangrijk, met name ook voor hun dochter. Mede in dit verband zijn kinderen uit het hele land uitgenodigd om de doop bij te wonen.
De jurk waarin Amalia wordt gedoopt, werd in 1880 als doopjurk voor koningin Wilhelmina gemaakt. Daarna is de jurk gebruikt bij de doop van koningin Juliana, koningin Beatrix, prinses Christina en voor het laatst in 1967 bij de doop van prins Willem-Alexander. De jurk is 180 centimeter lang en van Brussels kant. Bij de jurk horen een draagkussen, een doopsluier en een doopmutsje.
De doopschaal die wordt gebruikt is een zilveren schaal uit 1682 die in het bezit is gekomen van de Waalse gemeente in Den Haag. Zij leent hem voor de doop uit aan de Grote Kerk. De schaal is gebruikt bij de doop van onder anderen de latere koning Willem I, de kinderen van prinses Margriet en gravin Eloise van prins Constantijn.
De doop van de erfprinses komt een halfjaar na haar geboorte, op 7 december vorig jaar in het Bronovoziekenhuis in Den Haag. Máxima’s ouders zullen bij de plechtigheid aanwezig zijn. Tegen de aanwezigheid van Jorge Zorreguieta, hier omstreden door zijn deelname aan de regering van dictator Videla, bestaat geen bezwaar. Een kerkdienst geldt als een privé-aangelegenheid en in Nederland zijn kerk en staat gescheiden.
Toch zal er van bepaalde zijde worden gedemonstreerd tegen de aanwezigheid van Zorreguieta. De Argentijnse slachtofferorganisatie Hijos houdt zaterdag een manifestatie bij de kerk om de aandacht te vestigen op de mensenrechtenschendingen die het Argentijnse militaire regime tussen 1976 en 1982 pleegde.